Klassen‎ > ‎

Banaantjes

Aftellen naar de komst van Sinterklaas

Geplaatst 30 nov. 2018 04:00 door Annelies De Groot

Drie knuffels, twee speelgoedauto’s, een springtouw, een pop,… Zoveel dingen die we op maandag meebrachten. ‘Allemaal speelgoed!’, zei Divano hierover. Ja, speelgoed… En binnenkort nog meer speelgoed? ‘Ja, want de Sint komt bijna!’, zei Marie. ‘Ik heb die al gezien in de winkel!’, zei Ot.

‘Maar… als het donker is, zie je Sinterklaas niet’, zei Tobin plots. En dat is waar… Dan zie je enkel een schim op het dak. En hier maakten we onze techniek van de week van. Eerst de daken schilderen, dan de maan, dan de lucht om dan een Sint en Piet op zwart papier te tekenen en uit te knippen. Nog op het werkje kleven en klaar!


We vroegen ons wel af hoe lang het nog precies duurt voordat Sinterklaas komt. Samen met Lana maakten Annelore, Wanda, Ot en Mera een aftelkalender. Ze tekenden het hoofd van Sinterklaas én een lange baard. Mera schreef de dagen er nog bij. Elke dag mogen we een stukje van de baard knippen. Nog maar 6 dagen. Nu komt het wel heel dichtbij!

In de namiddag keken we naar een aflevering van ‘Dag Sinterklaas’. We vonden het huis van Sinterklaas wel heel erg mooi. Zo mooi dat August en Tobin zin kregen om het na te bouwen met lego. Een pakjeskamer, een badkamer, een living,… Alles werd gebouwd.
Op dinsdag was het tijd voor een nieuwe muziekronde. Klara leerde ons het liedje ‘I am happy, I am good’ aan. Wat vonden we het fijn om eens in een andere taal te zingen!

Van de prenten van onze aftelkalender maakten we een memoryspel. We moesten telkens twee dezelfde plaatjes zoeken. Dat vond Noah erg leuk om te doen. Hij speelde het wel 4 keer! We tekenden in ons tekenboek en er verschenen prachtige verhalen over Sinterklaas. Maar ook over Zwarte Piet én Slecht Weer Vandaag. Van al onze tekeningen maakten we een zoekprent. Hebben jullie het paard van Sinterklaas gevonden?  

 

Op woensdag bracht August een foto mee. Niet van het paard van Sinterklaas, maar wel van Billie, zijn paard. We leerden over het dier. Sumaya en Soha knutselden een paard. De jongsten scheurden stukjes papier die we nadien op het paard kleefden. De foto van Billie kreeg een plekje naast het knutselwerk. Marie stempelde er de woordjes hoeven, manen en staart bij.

Klara bracht een meter mee. Hier gingen we op donderdag mee aan de slag. We namen twee grote vellen papier en kleefden die tegen de muur. Op vrijdag gingen we om de beurt voor de muur staan en maten we ons. Klara vroeg: ‘is Billie het paard groter of kleiner?’ Dat kunnen we binnenkort ontdekken, want we gaan bij het paard van August op bezoek.
We knutselden ook nog kleurrijke pietenmutsen. Vooral het stempelen van de muts vonden we erg leuk om te doen. Sommigen maakten zelfs een patroon op hun muts. Rood, groen, blauw, rood, groen, blauw,... Prachtig!

We kregen ook post van... Sinterklaas! Hij vroeg of we de liedjes die hij bij de brief op een stick had gestopt, konden raden. 'Zie ginds komt de stoomboot', 'daar wordt aan de deur geklopt' en 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht', we kenden ze écht allemaal! We kregen het idee om een affiche te knutselen. We plakten de woorden 'Sint' en 'Piet' met tape en schilderden over de woorden. Nadien trokken we de tape van het werk en verschenen de beide namen. 'Precies alsof we toveren', zeiden we. De affiche kreeg alvast een plekje aan onze deur.
Nu gaan Sint en Piet zich écht welkom voelen. Spannend!Magneten en spiegels

Geplaatst 23 nov. 2018 07:47 door Annelies De Groot   [ 23 nov. 2018 09:11 bijgewerkt ]'Magnetisch, wat is dat?’ Dat was de vraag waar we onze week met opstartten. Vorige week bracht Ot een plaatje mee van een computer dat op sommige plekken magnetisch bleek te zijn. Dat hadden we toevallig ontdekt toen we aan het experimenteren waren met magneten. We leerden dat magneten op sommige dingen ‘kleven’, maar op wat allemaal? Dat zochten we dus uit! We ontdekten dat er binnen in onze klas heel wat dingen zijn die magnetisch zijn: het ijzer van de wereldbol, de haakjes van de schildersezel, de poten van onze krukjes, het slot van de deur,… En buiten? Ook daar gingen we op onderzoek. De palen van het afdak, de hekken van de fietsenstalling, de kapstokken én baren van de kickertafel bleken magnetisch te zijn. Zelfs in de keuken van de school gingen we op ontdekking. De koelkast, diepvriezer, oven, kraan,… Wat veel! We tekenden alles op en namen foto’s die we nadien bij op ons onderzoek kleefden.
 
Tobin bracht een stuk van een boomstam mee. Dat was in tweeën gezaagd door zijn papa. De twee helften pasten perfect op elkaar. We voelden aan het hout van de boom en wilden hier een afdruk van maken. We legden een blad op de ene helft en gingen er met wasco over. De structuur van de boomstam kwam er op deze manier goed door. ‘Papier wordt van bomen gemaakt’, zeiden we plots. En toen bedachten we ons dat we zelfgemaakt papier hadden waar we nog iets mee konden doen. We dachten samen na en het leek ons wel fijn om onszelf te schilderen op het papier. Al ontdekten we al snel dat het niet zo makkelijk was om dit met dikke penselen te doen. Hiervoor was ons papier niet glad genoeg. Met fijne penselen lukte dit al beter.

Naast het maken van een afdruk van de boomstam, konden we er nog iets mee doen. Wanneer je beide helften naast elkaar legt, zijn ze gespiegeld. Dit konden we goed zien met behulp van een echte spiegel. We keken naar onszelf in een spiegel en trokken gekke bekken. Dat vonden we grappig.

Sumaya en Soha speelden poppenkast voor Hanne en Annelore. Ze verzonnen een gek verhaal over een mannetje met zijn hond. Wat hebben we gelachen!

Op dinsdag was het tijd voor een volgende muziekronde. Marie had het lied ‘Toverkrijtje’ gekozen. Ze leerde het ons aan en we maakten zelf nog tekeningen bij het lied om het beter te kunnen onthouden. Van de tekeningen maakten we een boekje. In de namiddag was het poppenkast voor alle kleuters. De jongsten luisterden naar een verhaal bij Annelies, de middelste kleuters bij Stephanie en de oudsten bij Hilde en Nathalie.Op woensdag gingen we zwemmen, maar zonder Annelies omdat ze ziek was.
Ook nieuwe Banaantje Hanne ging voor de eerste
keer mee zwemmen. Dat vonden we fijn!

Op donderdag was Annelies nog steeds ziek, maar deden we leuke dingen met Lana, de Worteltjes, Regenboogjes en Krokodilletjes.

Op vrijdag, toen Annelies weer beter was, vertelden we over onze avonturen in de andere kleuterklassen. Bij de Worteltjes knutselde Mera een boot, bij de Regenboogjes maakten Wanda en Mira een schilderij en bij de Krokodilletjes speelden we leuke spelletjes.

We experimenteerden nog even met de spiegels en speelden een spel waarbij we met houten staafjes op een plat vlak iets bouwden en de andere het spiegelbeeld nabouwde. Ook gingen we per twee staan en probeerden we elkaar na te doen in spiegelbeeld.

In de namiddag vond het atelier plaats. We werden verdeeld over de verschillende klassen. Sommigen gingen dansen, anderen gingen knutselen,... We vonden het reuzefijn!

Ballonnen en bieten

Geplaatst 9 nov. 2018 07:22 door Annelies De GrootOp maandag telden we geen 14, maar 15 kindjes in onze klas. We mochten Hanne, ons nieuwe Banaantje, verwelkomen!

Ot bracht op deze dag een reuze-ei mee. Daar was een knuffel uitgekomen! Maar knuffels, komen die wel uit een ei?
Wie komt er eigenlijk allemaal uit een ei? Dat vonden we een onderzoek waard. Wanda, Marie en Annelore zochten het uit en vonden het antwoord in een boek over ‘dierenbaby’s’. Geen olifanten, geen giraffen, maar wel en vis, een vogel, een struisvogel en een kikker komen uit een ei. Ook eenden, slangen en schildpadden en zelfs een krokodil! Noah moest lachen, want ook hij is een krokodil van symbool. We tekenden de dieren op een blad en enkele oudsten schreven de dierennamen erbij.  

Tobin bracht twee ballonnen mee. Als we die opbliezen, waren het toevallig ook net eieren. Een ballon heeft een ovale vorm. ‘Ovaal is een beetje langer dan rond’, zei Wanda hierover. Er stond een tekening op de beide ballonnen. Eerst waren deze klein, maar toen werden ze – door het opblazen – plotseling heel erg groot. Tobin liet de ballon weer af en de tekening werd weer klein. Dat vonden we wel grappig. Maar zo’n ballon die opgeblazen wordt, zouden we dat ook zelf kunnen naspelen? ‘Ja, hoor!’, klonk het enthousiast in onze kring. In de namiddag gingen we even naar buiten en maakten we ons zo klein als een ballon die nog niet opgeblazen was. Dan werden we groter en groter en groter, tot plots… Knal! We gingen stuk! De ballon kon ook wegvliegen en een piepend geluid maken. En dat konden wij ook!

Op het einde van de dag vierden we de verjaardag van Ot. Zij werd 5 jaar. We aten lekkere pudding, zongen liedjes en keken in haar verjaardagsboek.
Op dinsdag stempelden we met ballonnen. We vulden deze met water, stopten ze in verf en maakten afdrukken op ons papier. Wanneer we weinig water in de ballon deden, drukten ze niet zo goed op ons papier dan wanneer we er veel water in deden. We ontdekten dus dat als we de ballon zwaarder maken, dit voor een betere afdruk zorgt. Het stempelwerk gebruikten we als achtergrond voor een vrije tekst.

 
In de namiddag werd er poppenkast gespeeld. De jongsten keken naar een poppenkastverhaal bij Annelies, de middelsten bij Stephanie en de oudsten bij Nathalie en Hilde.
Tuur en Divano speelden op woensdag een ballonnenspel in de klas. Annelore en Tobin bliezen ondertussen ook nog enkele ballonnen op en dat lukte al heel erg goed. Alleen de knoop leggen, was nog wat moeilijk.


August bracht op donderdag bieten mee. Hij was deze zelf gaan halen met de tractor. De bieten moesten wel nog gekuist worden. August wist heel goed hoe hij dit moest doen en maakte een stappenplan. Eerst het zand van de bieten afborstelen, dan in een emmer water afspoelen, op een handdoek leggen en de biet in stukjes snijden. Klara bracht een zakje okkernoten en een hamer mee. We dachten we na wat we ermee konden doen. We konden ze tellen, ermee rollen, we konden ze kraken,…

Op vrijdag proefden we van de bieten. Sommigen vonden dit heerlijk, maar anderen vonden het ook een beetje vies smaken. Dan trokken we naar de winkel. Daar gingen we - met een boodschappenlijst - op zoek naar ingrediënten voor koekjes te bakken, want daar hadden we al een tijdje zin in. We kochten kristalsuiker, bloem, zout, boter en eieren…
Eieren? ‘Toch geen eieren waar er dieren uitkomen?’, vroegen enkele kinderen ongerust. Gelukkig niet! Voor de zekerheid deden we toch maar een paar eitjes open. ‘Het zijn de eitjes die mama ook bakt!’, vertelde Marie toen. We leerden over de dooier en het eiwit. En eitjes bakken, daar hadden we ondertussen ook wel zin in. We braken de eitjes en roerden deze in een kommetje. Vuurtje op en bakken maar! Mmm… Wat vonden we de omelet lekker!

Volgende week is het opnieuw baktijd, want dan bakken we onze koekjes!

 

Papier hier!

Geplaatst 26 okt. 2018 07:59 door Annelies De Groot   [ 26 okt. 2018 08:39 bijgewerkt ]
Op maandagvoormiddag kwam Hanne eens een kijkje nemen in onze klas. Zij zal na de herfstvakantie bij de Banaantjes starten. Wat vinden we het fijn om er binnenkort een nieuw Banaantje bij te hebben!

Mira toonde een speelgoedkikker. Waar leven er eigenlijk kikkers? Ze leven in en rondom water, dat wisten we al. Dus misschien ook in het vijvertje van de school. We gingen in de namiddag een kijkje nemen en namen een schepnet bij de hand. Maar... Jammer genoeg was er geen enkele kikker te zien. Waar zouden ze dan nog leven? We zochten het op en kwamen te weten dat kikkers ook in beken voorkomen. 'En in de zee?', vroeg Klara. 'Ja, want dat is ook water', zei Marie. Maar... Kikkers leven blijkbaar niet in de zee, omdat ze niet tegen zout water kunnen. Dat vonden we wel wat vreemd.

Divano en Tuur brachten toevallig allebei een kettingzaag mee. Geen echte natuurlijk, maar toch waren we daar wel benieuwd naar geworden. Want klinkt die ook zoals die van Tuur en Divano? Is die groter of net kleiner? Jef, de papa van Divano kwam daarom op dinsdag een grote boom omzagen. Hij had twee kettingzagen bij. Een grote en een kleine. Een kettingzaag kan gevaarlijk zijn, dus het was belangrijk dat we goede afspraken maakten. ‘Niet te dichtbij komen, goed om ons heen kijken en onze oren bedekken voor het lawaai’, klonk het. Voor we naar het spektakel gingen kijken, tekenden we deze afspraken nog snel op zodat we ze zeker niet zouden vergeten. 

En dan was het zover… We gingen naar buiten, zochten samen met Ludo een boom uit en keken toe. Eerst zaagde Jef een kleine hap uit de boomstam om deze nadien helemaal om te kunnen zagen. Wat vonden we het spannend! We hadden heel wat boomschijven van die ene boom verzameld. We mochten deze zelfs mee naar huis nemen. Toen we terug in de klas kwamen, vierden we de verjaardag van Divano. Hij werd drie jaar. Hoera!
De volgende dag bekeken we enkele boomschijven van gisteren. Deze waren ondertussen al wat gedroogd. We waren te weten gekomen dat je de ringen, de donkere lijnen, van de boomschijf kan tellen. Deze vertellen hoe oud de boom is. Na het tellen van de ringen, trokken we met de Worteltjes naar het zwembad. Daar hebben we ons opnieuw kostelijk geamuseerd!

 

Op donderdag maakten we zelf papier. Op maandag vroegen enkele kinderen zich af waarom er bomen worden omgezaagd. Want is dat wel nodig? ‘Als er teveel bomen zijn, doen ze die weg’, vertelde Tobin hierover. Maar Wanda vertelde ook dat ze er papier van maken. Niet van de bladeren, maar van het hout. ‘Dus hoe meer papier we willen, hoe meer bomen er weg moeten’, merkten we plotseling op. En dat vonden we wel spijtig voor de bomen.
Maar Annelies vertelde dat we ook zelf papier kunnen maken, maar dan van oud papier. En dat leek ons wel een goede oplossing, want dan moeten er minder bomen omgezaagd worden. 
Dus, we gingen aan het werk. Aan het begin van de week scheurden we enkele oude kranten tot kleine snippers. Ferre, de broer van Mira, hielp ons hierbij. Het oude papier ging in een bak met water en was op donderdag al goed geweekt. Eerst mochten de oudsten hun papier maken. We zorgden voor een stappenplan. We moesten eerst de zeef onder water stoppen, het papier scheppen en omgekeerd op een droge doek leggen. Soms moesten we het opnieuw proberen, omdat het niet van de eerste keer lukte. Maar uiteindelijk hadden we allemaal papier geschept. Nog even drogen en klaar!
 

 


Vrijdag was het tijd om feest te vieren. Herfstfeest! Onze klas werd verdeeld in twee groepen, gemengd met de Vuurvliegjes. Samen volgden we enkele ateliers. Nadien was het nog tijd om een lekker herfstkoekje te eten en konden we met een voldaan gevoel de vakantie starten.
En om af te sluiten nog een leuk nieuwtje: ook onze brievenbus is eindelijk klaar!
 

Zo trots als een pauw

Geplaatst 19 okt. 2018 03:46 door Annelies De Groot


Op maandag bekeken we de herfstschatten van onze wandeling van vorige week. Wat konden we hier allemaal mee doen? Sorteren, groepjes maken van 2, 3, 4,... en natuurlijk ook enkele kleurrijke herfstschilderijen creëren. Maar we konden er ook ons eigen herfstbos van maken. We namen wat klei en vormden allerlei boomstammen. Dikke en dunne. Hier staken we takjes in. Deze moesten we soms nog breken omdat ze te lang waren. We schilderden de stammen bruin. De jongsten scheurden zijdepapier en maakten er propjes van. Deze kleefden we op onze boom en stelden de bladeren voor.
Eens onze boom was gedroogd, kregen we ook nog een ander idee. We konden ze gebruiken voor een spel. We legden boomschijven op een lange rij, zetten onze zelfgemaakte herfstbomen tussen het pad en namen een dobbelsteen. Om de beurt dobbelden we en zetten we het gegooide aantal stappen vooruit. We gingen nadenken over hoe we het spel nog wat spannender konden maken. Mera, Annelore, Ot en Wanda gebruikten kastanjes als ‘val’. Wie op een kastanje terechtkwam, moest een stapje terugzetten. Het spel werd nog een hele week lang gespeeld en er kwamen telkens nieuwe ideeën, spelregels, bij.
En… We zagen ook het filmpje van onze wildcamera. Welk dier er nu precies in het hol woont, weten we nog niet. Maar we hebben alleszins een marter en een kat gespot! Binnenkort gaan we onze camera nog een keer ophangen, maar dan op een andere plek.


In de namiddag gingen we naar het toneel ‘Kluizelaar’ in Heist-op-den-Berg. Wat hebben we gelachen! De volgende dag werd er nog druk over naverteld in de kring.
Op dinsdag maakten we tijd voor het onderzoek van Marie. Zij wou graag weten waarom het hier dag is en terwijl - aan de andere kant van de wereld - nacht. ‘De mensen zetten de zon aan wanneer ze dat zelf willen’, klonk het overtuigd tijdens een gesprek.
Maar kan dat wel? Want hebben we dan een schakelaar? Of: ‘Misschien nemen de mensen een ladder en pakken ze de zon weg’, zei Wanda hierover.  

We wisten het niet zo goed en daarom gingen we naar het documentatiecentrum. We zochten naar boeken over de dag en de nacht. En zo kwamen we uiteindelijk het antwoord te weten: de zon blijft steeds op dezelfde plek schijnen, maar de aarde – wij dus – draaien. Daarom wordt het ’s avonds donker. We probeerden het duidelijk te maken met een wereldbol en een lamp. Iemand draaide met de wereldbol terwijl de lamp, de zon, op dezelfde plek bleef staan. We zagen dat het ene stukje donker werd, terwijl het andere oplichtte.


In de namiddag kwamen er enkele Monstertjes naar onze klas en ook Rhuna, de zus van Mera, kwam langs. Samen lazen ze een verhaal voor aan de Banaantjes.
Wat vonden we dit fijn!   

Woensdag bracht Mera een springtouw mee. Wat konden we ermee doen? Springen natuurlijk! Maar ook meten. We maten hoe vaak het touw in onze klas kon. 7 keer! Zou dat in de andere klassen ook zo zijn? Enkele oudsten en middelsten zochten dit uit. Ze gingen langs in de verschillende klassen en tekenden het aantal telkens op. Dit deden ze door streepjes te trekken en het getal erbij te stempelen. Zo ontdekten we dat de kleuterklassen even groot zijn en zelfs groter dan de klassen in de lagere school.

Op donderdag toonde Mira ons iets prachtigs. Een veer van een pauw. We zochten naar enkele prenten van het dier en Sumaya en Soha tekenden een eigen pauw. Hiervoor gebruikten ze groen, blauw en goud. We vertelden aan elkaar wat ons ‘zo trots maakt als een pauw’. Annelore en Marie zijn dit bijvoorbeeld wanneer ze kunstjes tonen. August is dit wanneer hij aan anderen kan laten zien dat hij hard kan lopen. Ot is zo trots als een pauw wanneer ze klimt. 

Vrijdag sloten we onze week af met de vraag van de Worteltjes. Zij vroegen zich af welke kinderen er een bril dragen. In onze klas draagt Ot een bril. 'Met een plakkertje, want zo kan mijn oogje rusten', zei ze hierover. Tuur had toevallig op deze dag ook een zonnebril bij. Wanneer gebruiken we die? 'Niet om beter te kijken of om onze oogjes te laten rusten, maar als de zon schijnt!'. Annelore vertelde over een skibril. 'Want anders komt er sneeuw in je ogen als je van de berg gaat'.
Zijn er nog andere soorten brillen? Een onderzoekje voor volgende week...


 

Zoemende bijen

Geplaatst 12 okt. 2018 08:37 door Annelies De Groot

Op maandag was het zover. Christa, een imker, kwam in onze klas vertellen over bijen, want we wilden al lang weten wat het verschil is tussen bijen en wespen. Met grote ogen keken we naar de bijenkast die ze bij zich had. We hoorden heel wat gezoem. We keken naar de gevleugelde dieren en zagen van dichtbij dat een bij geel en bruin is. En de wesp? Die is geel en zwart. Dat wisten we al van een vorig onderzoek. Verschil nummer één dus. Maar bijen hebben ook fijne haartjes die de wespen niet hebben. Ze kunnen ook maar één keer prikken omdat ze dan hun angel verliezen, terwijl een wesp dat wel tien keer kan.

En… Misschien wel het allerbelangrijkste: bijen zorgen voor honing. ‘De koningin is de baas en de andere bijen werken samen om honing te maken’, vertelde Christa ons hierover. En het zijn blijkbaar ook alleen maar meisjes die de honing maken. ‘Dan moeten het toch wel heel sterke meisjes zijn!’, zei Ot.

We mochten ook een keer proeven van de honing en mmm… Dat smaakte goed!Na het bezoek van imker Christa goot August de weetjes in een onderzoek. Mira bracht ook kurken doppen mee die we gebruikten om bijen te stempelen. Ook Divano stempelde er een heleboel. Eerst gele bollen, dan wat bruine strepen en twee vleugels. ‘Zoem, zoem doen de bijen’, vertelde hij. We speelden een muzikaal spel. Wanneer we recht gingen staan, zoemden we luid. Gingen we weer zitten, zoemden we zacht. Enkele oudste en middelste kleuters schreven ook nog een verhaal over de bijen. Dit in de vorm van een stripverhaal.

 

Op dinsdag kregen Ot en Mera het idee om dit stripverhaal, dat ondertussen de titel ‘de bij gaat op zoek’ kreeg, uit te werken als een toneeltje. Ze knutselden de attributen en gingen aan de slag. Ook gingen we onze wildcamera ophangen in het bos. Ludo hielp ons hierbij. Want welk dier woont er nu eigenlijk in het hol? Annelies is op vrijdagavond nog snel even gaan kijken of er dieren waren gefilmd en... Ja hoor! We hebben enkele beelden gemaakt! Om welk dier het nu eigenlijk gaat, gaat ze hier nog niet vertellen. Dat is nog even een verrassing tot maandag.We vonden nog enkele kastanjes en ontdekten dat er twee soorten zijn. Tamme en wilde kastanjes. Wat zijn de verschillen precies? Dat onderzochten we met behulp van boeken over het bos. De tamme hebben een ‘pluisje’, de wilde niet. De tamme kunnen we ook eten. Marie bracht op woensdag een letterspel mee. Hier konden we woorden mee vormen. Samen met Annelore ging ze aan de slag. Ze bouwden met behulp van de naamkaartjes de namen van de kinderen uit onze klas. De oudsten hielpen hen hierbij. We hadden op deze dag ook een eerste yogamoment in de turnzaal. Over de herfst, kabouters en paddenstoelen. Dat vonden we allemaal heel fijn!

Donderdag werkten we nog even aan onze nieuwsbrief. We experimenteerden met enkele drukmaterialen en ontdekten plotseling iets heel erg leuks. Mera nam een stukje bubbelplastiek en gaf dit een kleur met verf. We maakten een afdruk en zagen dat het net honingraten waren, datgene we maandag bij de imker hadden gezien. In de namiddag wou iedereen dit wel eens proberen.

Ot bracht een boek over hamsters mee. Ze ontdekte dat een hamster maar 4 tanden heeft, wat toch wel veel minder is dan wij. Ze keek hiervoor nog eens terug naar ons onderzoek van de tanden dat we enkele weken geleden deden.

Op vrijdag gingen we op uitstap naar Hof ter Laken in Booischot. Marie (banaantje) en Anna (worteltje) waren er onlangs gaan wandelen en konden er zo enthousiast over vertellen dat we allemaal benieuwd waren naar deze plek. We namen een mandje mee en verzamelden herfstvruchten. We genoten van de buitenlucht, het zonnetje en de prachtige omgeving. We sloten de wandeling af met een herfstverhaal en gingen naar huis met een heleboel herfstschatten.  

 


 

Klop, klop… Wie woont er daar?

Geplaatst 5 okt. 2018 07:33 door Annelies De Groot


Divano toont trots ‘konijn’ tijdens de praatronde op dinsdag. Konijn heeft twee lange oren, een staart en twee lange poten zodat hij ver en hoog kan springen. ‘Ik zou wel graag een konijn willen, maar ik heb al kippen’, vertellen enkele kinderen. ‘Ik heb ook kippen én een haan!’, vertelt Noah. En Annelies? Ook zij heeft kippen. We kijken naar een foto van de twee dieren en plotseling komen er heel wat verhalen boven. Vissen, katten, honden,… We hebben blijkbaar wel heel veel dieren. Bij de opa van Klara woont er zelfs een papegaai. Die heet Jan, maar kan niet praten. ‘Mijn papa heet ook zo!’, zegt Tobin. ‘Maar die kan wel praten’.

Mooie, gekleurde veren heeft papegaai Jan. Klara toont deze de volgende dag. Een kleine, middelgrote en grote veer met een blauwe kleur. Mira vond een veer in de tuin. Niet van een papegaai, maar van een duif. Ze voelen allemaal zacht aan, maar hebben wel een scherpe punt. ‘Zo scherp als de punt van een potlood’, bedachten we. En met een potlood kunnen we tekenen, dus met een veer moet dat ook lukken. Toch? We stopten de veren in een potje met inkt en gingen aan de slag. We moesten wel vaak onze punt weer in de inkt stoppen. We kwamen te weten dat de mensen vroeger met ganzenveren schreven in plaats van met potloden en pennen. Dat vonden we wel vreemd.We wilden nog wel graag enkele veren hebben zodat we dit met meer kinderen tegelijk konden uitproberen en dus gingen we buiten op zoek. ‘Misschien vinden we er ook wel één van een raaf!’, zei August. We gingen naar het kleine stukje bos achter de oude school en vonden verschillende veren. Die pakten we mee. Wanda merkte op dat er ook heel wat andere dingen op de grond lagen. Bladeren, takjes, schors en ook veel ‘herfstschatten’. Mera had gelukkig een zak meegenomen waar we alles in konden stoppen. De spullen legden we op de knutseltafel en werden druk onderzocht, bekeken met een vergrootglas en we maakten er in klei ook afdrukken van.

Toch moesten we de volgende dag nog een keer terug naar het bos. Tijdens onze wandeling hadden we een gat in de grond gezien. Waarschijnlijk het hol van een dier. Maar wie zou er daar wonen? Daarvoor moesten we weten hoe groot het was. We hadden geen meetlint in de buurt, dus we bedachten samen hoe we het dan wel konden meten. We plaatsten onze voet naast het hol. We gebruikten takken om het op te meten. Zelfs dennenappels. We maakten foto’s en bekeken deze nog eens goed in de klas. Voor een vos is het hol te klein en voor een muis te groot. ‘Misschien woont er wel een konijn’, zei Sumaya. Zou het?

Op donderdag gingen we naar de bibbus en Marie nam een dierenboek mee. Hierin konden we zien welke dieren er allemaal in het bos wonen. We stempelden onze symbolen bij het dier waarvan we dachten dat die in het hol zou wonen. De meesten dachten, net zoals Sumaya, aan een konijn. Maar heel zeker waren we nog niet. Daarom bracht Annelies de volgende dag een wildcamera mee. Deze gaan we volgende week samen in de buurt van het hol hangen. Wanneer het dier dan ’s nachts opduikt, als het muisstil is in het bos, zou het gefilmd worden. En dan weten we eindelijk wie er woont.

pagina 2 annelies

Geplaatst 21 sep. 2018 00:02 door Patrick Leunens   [ 21 sep. 2018 04:21 bijgewerkt ]

Groen, blauw, groen, blauw… Op maandag maakte Annelore, samen met Marie en Klara, een lange ketting met parels. Een bijzonder mooie ketting met twee verschillende kleuren. Maar hoe heet dat nu ook alweer? Wanneer we steeds hetzelfde laten terugkeren? Mera wist het! Een patroon! We zochten en vonden nog andere patronen in de klas. Het tafellaken van de knutseltafel: roze, grijs, groen. En Marie? Zij timmerde zelfs een patroon van rode en groene staafjes. We waagden ons zelfs aan een patroon van rood, groen, blauw, paars en geel, maar dat vonden we toch nog wat moeilijk. 

Dinsdag trokken we naar de winkel, op zoek naar onze ingrediënten voor een lekkere appelcake. De oudsten hadden een boodschappenlijst gemaakt. Trots toonden ze hun lijstje aan de anderen van de klas en konden we vertrekken. Lana ging mee en we verdeelden de klas in twee groepen. De ene ging op zoek naar rozijnen, een citroen en eieren. De andere ging op zoek naar kaneelpoeder, boter, bloem en agavesiroop. Al was deze siroop wel goed verstopt. We moesten zelfs hulp vragen aan de mevrouw van de winkel. We gingen naar de kassa en Soha betaalde met een briefje van 20 euro. We kregen wisselgeld terug. In de klas bekeken we de rekening goed. ‘Het ene was duurder dan het andere!’, wisten we hierover te vertellen. Maar wacht eens even… Zijn we de appels nu niet vergeten? Nee, hoor! Wanda bracht er mee van bij haar thuis. Daar groeit een appelboom die heel veel appels laat vallen. Ingrediënten appelcake? Check!

 


In de namiddag was het dan tijd om de doos te openen die August had meegebracht. ‘We moesten er voorzichtig mee zijn en het zeker niet aanraken’, zei hij. Dat werd spannend. We openden de doos en zagen iets geks... Wat was dit? De meesten hadden dit nog nooit gezien! Het rook ook een beetje vreemd. August vertelde dat het een wespennest was, maar dat er geen wespen meer in woonden, want deze had de brandweer weggejaagd. Hoe hadden ze dit gedaan? ‘Door te schreeuwen!’ of ‘te laten schrikken’, dachten we. Maar zo is het niet gegaan. De brandweer joeg de wespen weg met poeder. En inderdaad, we keken met onze vergrootglazen naar het nest en er lag een dikke laag poeder op.
We waren nu toch wel benieuwd geworden naar hoe de wespen zoiets prachtigs konden maken. We zochten een filmpje op en kwamen te weten dat de wespen op zoek gaan naar kleine stukjes hout, dit fijnkauwen en dus vermengen met speeksel. Dat vonden we wel heel speciaal, want zo bouwen wij geen huizen! Wij gebruiken cement en bouwtuigen, de wespen niet.
 
En… Er gebeurde nog iets spannends op deze dag! Op maandag vertelde Wanda dat ze helemaal alleen kon fietsen. Ze bracht een foto mee en dit moesten we uiteraard met onze eigen ogen zien. De volgende dag stond haar fiets te pronken in de klas. We bekeken deze van dichtbij en zagen een bel, twee wielen, een licht voor - en achteraan, pedalen, een mandje,… Wat een prachtige fiets. Wanda reed een toertje rond de speelplaats, gevolgd door een luid applaus van de anderen. Bravo, Wanda!

Tuur bracht op woensdag een bloem mee. Maar omdat deze verdroogd was, konden we niet goed meer zien welke soort bloem het was. We bekeken deze goed en zagen in de knop van de bloem allemaal gaatjes. Er moesten dan wel een soort van pitten hebben ingezeten. ‘Een zonnebloem!’, klonk het meteen in koor. We zochten naar een foto van een zonnebloem en vergeleken deze met de verdroogde bloem. Nu waren we wel zeker. ‘Het was een zonnebloem die gewoon te lang in de zon had gestaan’, vertelde Ot.

Ondertussen maakten we nog een vrije tekst met behulp van ecoline en pandakrijt en bouwden we allemaal samen aan een groot knutselwerk: een huis. Hiervoor bedachten we samen een ‘bouwplan’. We verdeelden de taken zodat iedereen iets kon maken. De ene zette de muren recht, de anderen maakten enkele bomen en zelfs een boot. Ook wat struikgewas, een badkamer en een keuken mochten niet ontbreken. Het werd prachtig! We werken er volgende week nog een beetje aan verder…

Vrijdag was het dan zover: baktijd! We deden de ingrediënten voor onze appelcake in een grote kom en mixten het tot een glad beslag. Het deeg kon dan eindelijk de oven in! Mmmm… Wat rook het lekker! De cake was overheerlijk!

Volgende week woensdag gaan we voor de eerste keer zwemmen! Daar kijken we al lang naar uit!

Welkom op het blog van de banaantjes

Geplaatst 14 sep. 2016 02:24 door Steven Van de Leest   [ 21 sep. 2018 04:26 bijgewerkt door Patrick Leunens ]


Bijenbezoek, verjaardag Tirna, pompoenplant

Geplaatst 21 jun. 2016 03:41 door Sandy Van Hoof

Tirna vierde haar vierde verjaardag.
Het was mooi weer. Dus zaten we buiten op de bankjes.
Lekkere zelfgemaakte cakejes smullen.
Tirna bracht ook een dvd mee.
Allemaal mooie (kleuter)liedjes ondersteund door gebarentaal.
We zongen 'ik zag twee beren' en 'hoedje van papier'.
Ze kreeg zelfgemaakte diertjes. De olifant is haar lievelingsdier.Ram en Lennert plantten samen een pompoenplant in onze daktuin.
Een kuil maken, het plantje erin, toedekken en water geven.
Misschien groeit er binnenkort een pompoen.


Samen met de Worteltjesklas, 
gingen we naar aanleiding van ons onderzoek over wespen en bijen, 
mee op bezoek bij een imker.
Op een prachtig domein werden we onthaald.
We konden honing proeven.
We zagen de bijenkast en raten.
Enkele kleuters droegen een bijenpak.
De papa van Joppe (Worteltjes) en de mama van Rik (Banaantjes) gaven uitleg.
Aan het einde van het bezoek kreeg iedereen een potje honing van de imker mee.

  

1-10 of 80