Klassen‎ > ‎Banaantjes‎ > ‎

Papier hier!

Geplaatst 26 okt. 2018 07:59 door Annelies De Groot   [ 26 okt. 2018 08:39 bijgewerkt ]Op maandagvoormiddag kwam Hanne eens een kijkje nemen in onze klas. Zij zal na de herfstvakantie bij de Banaantjes starten. Wat vinden we het fijn om er binnenkort een nieuw Banaantje bij te hebben!

Mira toonde een speelgoedkikker. Waar leven er eigenlijk kikkers? Ze leven in en rondom water, dat wisten we al. Dus misschien ook in het vijvertje van de school. We gingen in de namiddag een kijkje nemen en namen een schepnet bij de hand. Maar... Jammer genoeg was er geen enkele kikker te zien. Waar zouden ze dan nog leven? We zochten het op en kwamen te weten dat kikkers ook in beken voorkomen. 'En in de zee?', vroeg Klara. 'Ja, want dat is ook water', zei Marie. Maar... Kikkers leven blijkbaar niet in de zee, omdat ze niet tegen zout water kunnen. Dat vonden we wel wat vreemd.

Divano en Tuur brachten toevallig allebei een kettingzaag mee. Geen echte natuurlijk, maar toch waren we daar wel benieuwd naar geworden. Want klinkt die ook zoals die van Tuur en Divano? Is die groter of net kleiner? Jef, de papa van Divano kwam daarom op dinsdag een grote boom omzagen. Hij had twee kettingzagen bij. Een grote en een kleine. Een kettingzaag kan gevaarlijk zijn, dus het was belangrijk dat we goede afspraken maakten. ‘Niet te dichtbij komen, goed om ons heen kijken en onze oren bedekken voor het lawaai’, klonk het. Voor we naar het spektakel gingen kijken, tekenden we deze afspraken nog snel op zodat we ze zeker niet zouden vergeten. 

En dan was het zover… We gingen naar buiten, zochten samen met Ludo een boom uit en keken toe. Eerst zaagde Jef een kleine hap uit de boomstam om deze nadien helemaal om te kunnen zagen. Wat vonden we het spannend! We hadden heel wat boomschijven van die ene boom verzameld. We mochten deze zelfs mee naar huis nemen. Toen we terug in de klas kwamen, vierden we de verjaardag van Divano. Hij werd drie jaar. Hoera!
De volgende dag bekeken we enkele boomschijven van gisteren. Deze waren ondertussen al wat gedroogd. We waren te weten gekomen dat je de ringen, de donkere lijnen, van de boomschijf kan tellen. Deze vertellen hoe oud de boom is. Na het tellen van de ringen, trokken we met de Worteltjes naar het zwembad. Daar hebben we ons opnieuw kostelijk geamuseerd!

 

Op donderdag maakten we zelf papier. Op maandag vroegen enkele kinderen zich af waarom er bomen worden omgezaagd. Want is dat wel nodig? ‘Als er teveel bomen zijn, doen ze die weg’, vertelde Tobin hierover. Maar Wanda vertelde ook dat ze er papier van maken. Niet van de bladeren, maar van het hout. ‘Dus hoe meer papier we willen, hoe meer bomen er weg moeten’, merkten we plotseling op. En dat vonden we wel spijtig voor de bomen.
Maar Annelies vertelde dat we ook zelf papier kunnen maken, maar dan van oud papier. En dat leek ons wel een goede oplossing, want dan moeten er minder bomen omgezaagd worden. 
Dus, we gingen aan het werk. Aan het begin van de week scheurden we enkele oude kranten tot kleine snippers. Ferre, de broer van Mira, hielp ons hierbij. Het oude papier ging in een bak met water en was op donderdag al goed geweekt. Eerst mochten de oudsten hun papier maken. We zorgden voor een stappenplan. We moesten eerst de zeef onder water stoppen, het papier scheppen en omgekeerd op een droge doek leggen. Soms moesten we het opnieuw proberen, omdat het niet van de eerste keer lukte. Maar uiteindelijk hadden we allemaal papier geschept. Nog even drogen en klaar!
 

 


Vrijdag was het tijd om feest te vieren. Herfstfeest! Onze klas werd verdeeld in twee groepen, gemengd met de Vuurvliegjes. Samen volgden we enkele ateliers. Nadien was het nog tijd om een lekker herfstkoekje te eten en konden we met een voldaan gevoel de vakantie starten.
En om af te sluiten nog een leuk nieuwtje: ook onze brievenbus is eindelijk klaar!
 

Comments