Klassen‎ > ‎Banaantjes‎ > ‎

Zoemende bijen

Geplaatst 12 okt. 2018 08:37 door Annelies De Groot

Op maandag was het zover. Christa, een imker, kwam in onze klas vertellen over bijen, want we wilden al lang weten wat het verschil is tussen bijen en wespen. Met grote ogen keken we naar de bijenkast die ze bij zich had. We hoorden heel wat gezoem. We keken naar de gevleugelde dieren en zagen van dichtbij dat een bij geel en bruin is. En de wesp? Die is geel en zwart. Dat wisten we al van een vorig onderzoek. Verschil nummer één dus. Maar bijen hebben ook fijne haartjes die de wespen niet hebben. Ze kunnen ook maar één keer prikken omdat ze dan hun angel verliezen, terwijl een wesp dat wel tien keer kan.

En… Misschien wel het allerbelangrijkste: bijen zorgen voor honing. ‘De koningin is de baas en de andere bijen werken samen om honing te maken’, vertelde Christa ons hierover. En het zijn blijkbaar ook alleen maar meisjes die de honing maken. ‘Dan moeten het toch wel heel sterke meisjes zijn!’, zei Ot.

We mochten ook een keer proeven van de honing en mmm… Dat smaakte goed!Na het bezoek van imker Christa goot August de weetjes in een onderzoek. Mira bracht ook kurken doppen mee die we gebruikten om bijen te stempelen. Ook Divano stempelde er een heleboel. Eerst gele bollen, dan wat bruine strepen en twee vleugels. ‘Zoem, zoem doen de bijen’, vertelde hij. We speelden een muzikaal spel. Wanneer we recht gingen staan, zoemden we luid. Gingen we weer zitten, zoemden we zacht. Enkele oudste en middelste kleuters schreven ook nog een verhaal over de bijen. Dit in de vorm van een stripverhaal.

 

Op dinsdag kregen Ot en Mera het idee om dit stripverhaal, dat ondertussen de titel ‘de bij gaat op zoek’ kreeg, uit te werken als een toneeltje. Ze knutselden de attributen en gingen aan de slag. Ook gingen we onze wildcamera ophangen in het bos. Ludo hielp ons hierbij. Want welk dier woont er nu eigenlijk in het hol? Annelies is op vrijdagavond nog snel even gaan kijken of er dieren waren gefilmd en... Ja hoor! We hebben enkele beelden gemaakt! Om welk dier het nu eigenlijk gaat, gaat ze hier nog niet vertellen. Dat is nog even een verrassing tot maandag.We vonden nog enkele kastanjes en ontdekten dat er twee soorten zijn. Tamme en wilde kastanjes. Wat zijn de verschillen precies? Dat onderzochten we met behulp van boeken over het bos. De tamme hebben een ‘pluisje’, de wilde niet. De tamme kunnen we ook eten. Marie bracht op woensdag een letterspel mee. Hier konden we woorden mee vormen. Samen met Annelore ging ze aan de slag. Ze bouwden met behulp van de naamkaartjes de namen van de kinderen uit onze klas. De oudsten hielpen hen hierbij. We hadden op deze dag ook een eerste yogamoment in de turnzaal. Over de herfst, kabouters en paddenstoelen. Dat vonden we allemaal heel fijn!

Donderdag werkten we nog even aan onze nieuwsbrief. We experimenteerden met enkele drukmaterialen en ontdekten plotseling iets heel erg leuks. Mera nam een stukje bubbelplastiek en gaf dit een kleur met verf. We maakten een afdruk en zagen dat het net honingraten waren, datgene we maandag bij de imker hadden gezien. In de namiddag wou iedereen dit wel eens proberen.

Ot bracht een boek over hamsters mee. Ze ontdekte dat een hamster maar 4 tanden heeft, wat toch wel veel minder is dan wij. Ze keek hiervoor nog eens terug naar ons onderzoek van de tanden dat we enkele weken geleden deden.

Op vrijdag gingen we op uitstap naar Hof ter Laken in Booischot. Marie (banaantje) en Anna (worteltje) waren er onlangs gaan wandelen en konden er zo enthousiast over vertellen dat we allemaal benieuwd waren naar deze plek. We namen een mandje mee en verzamelden herfstvruchten. We genoten van de buitenlucht, het zonnetje en de prachtige omgeving. We sloten de wandeling af met een herfstverhaal en gingen naar huis met een heleboel herfstschatten.  

 


 

ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
ą
Annelies De Groot,
12 okt. 2018 08:37
Comments