Klassen‎ > ‎Duiveltjes‎ > ‎

Haiyan

Geplaatst 22 nov. 2013 03:36 door Benny Van Dyck

Kurt, de papa van Leonard kwam uitleg geven over de tyfoon Haiyan.   Kurt is naar de Filippijnen geweest.

Huizen bestaan vooral uit platen.  Rijke mensen hebben soms huizen van steen.  Een paar eilanden hebben de tyfoon overleefd en de rest zijn verwoest. 4000 doden.  Er komt hulp van over heel de wereld.   Ze hadden geen eten, geen water, geen kleren.  Er werd een veldhospitaal gemaakt.  Er kwam ook een waterzuiveringsinstallatie uit België.  De reis naar daar duurde 3 dagen. 

Kurt ging samen met zijn fotograaf.  De luchthaven was ook verwoest, dus zaten ze vast op een fout eiland.  10 uur gewacht op een kleiner vliegtuig.  Toen ze aankwamen zagen ze dat  het veel erger was dan zoals ze in de kranten schreven.  De Belgen begonnen meteen met een veldhospitaal op te bouwen en gewonden te verzorgen.  Kurt en zijn fotograaf begonnen verhalen te zoeken voor de krant.  Ze probeerden hun teksten en foto’s naar België te mailen.

Er werden lijsten gemaakt van doden en van mensen die nog in leven waren.  Er konden geen mensen begraven worden.  Dus er lagen honderden lijken.  De eerste dagen waren de mensen moedeloos en de laatste dagen begonnen ze terug moed te krijgen.  

Het eiland waar zij geweest zijn heette Leyte.   Daar zijn de meeste huizen en alles wat er is, verwoest.  Er liggen evenveel dode dieren als dode mensen.  Veel dieren zijn gewond of zoeken hun baasje dat misschien al dood is.  Er was een gevangenis.  Er waren 100 gevangenen ontsnapt.  Er dicht bij was een wapenwinkel.   De gevangenen namen wapens en toen werd er geschoten.  Het ziekenhuis is verwoest.  De gewonde mensen die in dat ziekenhuis lagen, waren dan ook dood.  
                                                                                                           Nina
n.v.d.r. bedankt Kurt voor je getuigenis !
Comments