Klassen‎ > ‎Duiveltjes‎ > ‎

Je suis Aylan

Geplaatst 14 sep. 2015 12:00 door Benny Van Dyck

We hebben na de middag een tekst geschreven naar de vluchtelingen, omdat we eens met de vluchtelingen willen spelen en praten. 
We willen weten waarom ze zijn gevlucht.
We hebben ook gerekend en een wiscreatie gemaakt.

Lars en Robin

Je suis Aylan.
Dit stond er in grote letters  op facebook.  Toen ik het filmpje bekeek was het echt een grote schok.  Een kindje van 3 jaar was aangespoeld.  Het was een jongen en heette Aylan.  Hij was met zijn gezin gevlucht op een klein bootje waar nog veel andere vluchtelingen op zaten.  Het bootje was waarschijnlijk omgekanteld.  Aylan is niet als enige verdronken.  Zijn broertje van 5 is ook gestorven en zijn moeder ook.  Alleen de vader heeft het overleefd.  Maar die heeft nu helemaal niks.  Hij moest eerst zijn huis, zijn familie en zijn werk achterlaten om samen met zijn gezin veilig te zijn, maar dat is dan niet helemaal gelukt.  Ikzelf vind dit echt schandalig, want het is niet alleen de vader van Aylan die problemen heeft, nog duizenden andere mensen.  Gisteren hoorde ik op het nieuws dat er al zeker 22000 vluchtelingen in Duitsland zijn aangekomen en al die mensen hebben niks meer.  Ik hoop dat veel mensen het zullen overleven en dat ze rap allemaal onderdak hebben, want ik kan me niet voorstellen hoe mijn leven als vluchteling zou zijn.  En dat wil ik ook niet.  Ik besef nu ook dat ik thuis heel veel zaag over dat ik het eten niet lust of dat ik een nieuwe gsm wil, maar ik besef nu dat ik heel blij mag zijn over wat ik heb.  Ik heb heel veel respect voor die mensen.
                                                                                    Flo. 

Vluchtelingencrisis.
Aylan, een peuter van 3 is verdronken.  En Aylan is niet de enige.  Duizenden mensen proberen de zee over te steken, heel veel bootjes kantelen om en veel mensen verdrinken.
Ik ben blij dat België de vluchtelingen probeert te helpen.  Ik hoop dat de vluchtelingencrisis rap gedaan is en dat iedereen terug naar hun land kan gaan.
                                                                         Tom.
                                                            

Dood.
Aylan is dood samen met zijn familie.  Alleen de papa niet.  Aylan was verdronken.  De boot is omgekanteld. De papa van Aylan is naar het strand gezwommen voor zijn tweede zoon.  Dan is zijn familie dood gegaan.  De strandwachter heeft hem gevonden toen de papa van Aylan weg is gegaan.
                                               Luka.

Mensensmokkelaars.
Er vallen veel doden door mensensmokkelaars.   Ze vragen 2000 euro voor een gevaarlijke overtocht in een bootjes met 20 man waar je maar met 7 in mag. Aylan (3), zijn broer (5) en zijn mama zijn daar slachtoffers van.  Zijn papa overleefde het ongeval door meer dan een kilometer terug te zwemmen.  Toen hij terug was, wou hij zijn familie begraven in Syrië.  De vader wil zich er levend bij begraven, omdat er voor hem geen hoop meer is.
                                                Vincent.


Spijtig.
Ik vind het spijtig dat Aylan, een jongen van 3 jaar, is aangespoeld.
Zijn broer en mama zijn ook dood.
Ik vind het heel spijtig dat ze dood zijn.
Het kwam op het nieuws. 
Het stond ook in de krant.
                                         Coumba Lena.


Comments