Nieuws

Meer info: info@freinetschool-triangel.be of tel 015/22.16.30

TRIANGEL WINT FEBESTRALPRIJS-OPERATIE PERFORATIE

Geplaatst 18 apr. 2019 04:35 door Freinetschool TriangelGO! Freinetschool Triangel in Booischot wordt beloond met de FEBESTRALPRIJS-OPERATIE PERFORATIE. De prijs - 100m² waterdoorlatend bestratingsmateriaal - wordt dinsdag 23 april uitgereikt om 15.00 uur op de school, Kleine Steenweg 33 in Booischot. Eerder ontving de school al van Aquafin een geldbedrag van 5.500 euro.

 

FREINETSCHOOL TRIANGEL WINT FEBESTRALPRIJS-OPERATIE PERFORATIE

 

Dinsdag 23 april om 15u overhandigen Raf Pillaert, Product Manager Infrastructure van FEBESTRAL en Peter-Paul Ooms, directeur van Martens Beton, de leverancier van de waterdoorlatende bestrating, hun prijs aan GO! Freinetschool Triangel. De school uit Booischot ontvangt 100m² waterdoorlatende bestratingsmaterialen om gesloten en ondoorlatende verhardingen mee te vervangen.

 
Met Operatie Perforatie zetten Infopunt Publieke Ruimte en rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin het afgelopen jaar iedereen aan om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Aquafin beloonde 11 projecten met een budget om hun plannen uit te voeren en FEBESTRAL, de vereniging waarbinnen de fabrikanten van prefab-betonnen producten voor de bestratingsmarkt zich verenigen, stelt 10 keer 100 m² waterdoorlatende bestratingsmaterialen ter beschikking.

 

Nergens in Europa wordt er zoveel open ruimte per inwoner ingenomen als in Vlaanderen. Daardoor krijgt regenwater nog nauwelijks de kans om in de bodem te dringen, met wateroverlast én bodemverdroging tot gevolg. Opnieuw meer ruimte geven aan water en natuur, dat willen Infopunt Publieke Ruimte (onderdeel van de Voetgangersbeweging) en Aquafin, met de medewerking van FEBESTRAL en Natuurpunt, bereiken met Operatie Perforatie.

 

Aquafinprijs en/of FEBESTRALprijs voor de beste projecten

In totaal werden 87 projecten ingediend om kans te maken om in de prijzen te vallen: een budget van 100.000 euro, te verdelen over meerdere projecten  en/of 100m² waterdoorlatende bestratingsproducten. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van beide organisatoren, FEBESTRAL en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, Natuurpunt, beoordeelde vervolgens de ingediende dossiers. Zo werden 18 projecten gekozen (11 voor de Aquafinprijs en 10 voor de FEBESTRALprijs), waaronder het project van GO! Freinetschool Triangel uit Booischot.

 

Weg met de klinkerwoestijn

GO! Freinetschool Triangel uit Booischot kan rekenen op financiële en materiële steun voor hun project rond de herinrichting van de school. "We willen op drie niveaus werken", zegt directeur Patrick Leunens.  "Eerst is onze oude school ingeruild voor een compactere versie, waarbij de ontharde ruimte wordt ingericht als Triangeltuin. Daarnaast willen we de op het bouwaanvraagplan voorziene verhardingen bij uitvoering direct bijsturen waar mogelijk, zodat we functionele verhardingen enkel daar laten leggen waar het nodig is en bepaalde zones kunnen ingroenen. Tenslotte willen we ook de aangelegde verhardingen in de zone voor de achteruitbouwstrook en langs de fietsenstalling wegnemen of ontpitten.” "De school heeft een voorbeeldfunctie naar alle gezinnen die bij de school betrokken zijn en naar de buurt toe. We moeten anders leren denken en omgaan met de noodzaak aan verhardingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

in ons versteend Vlaanderen. Het gaat om het ontharden van kleine oppervlakten maar zichtbaar vanaf het openbaar domein. Ze bepalen mee de uitstraling van de school en die moet groener, zachter, uitnodigend en respectvoller dan de recent aangelegde klinkerwoestijn. We willen hier een statement maken en een nieuwe generatie kinderen/jongeren vormen die de aarde niet zien als een winstgevende bron van te exploiteren grondstoffen maar eerder als een ecosysteem om zorg voor te dragen", besluit Leunens.

 

 

Voor de journalist:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patrick Leunens, coördinator Freinetschool Triangel, tel: 015 22 16 30

Triangelnieuwsbrief- Lente 2019

Geplaatst 8 apr. 2019 03:43 door Freinetschool Triangel


Klik hieronder om de Nieuwsbrief Lente 2019 te downloaden.

LENTEFEEST!!!

Geplaatst 5 apr. 2019 04:33 door Freinetschool Triangel


Alle klassen werden per brief uitgenodigd om deze morgen te verzamelen in de turnzaal. De klassen kregen ook de opdracht om een vogel te herkennen op basis van zijn gezang.
Het was een merel. De mannetjes en vrouwtjes merels kwamen de turnzaal binnen en vormden koppeltjes.Aan de aanwezige kinderen werd gevraagd om een nest te bouwen voor de merels. Als bijkomende opdracht kregen alle klassen ook een picknicklaken om te versieren. De lagere school hielp ook mee om de picknick klaar te maken: komkommers snijden, sandwiches doorsnijden en beleggen met kaas, tomaten snijden, gekookte eitjes pellen en snijden.
Om 11u30 startte de picknick!
Het smaakte heel erg goed!!!


Bedankt voor de zonnebloem!

Geplaatst 3 apr. 2019 13:15 door Freinetschool Triangel


Vandaag brachten de Triangelkinderen 200 zonnebloemplantjes naar de buren! 

De kinderen werden enthousiast onthaald en waren blij dat ze de buren een geschenkje konden bezorgen! 


Bedankt voor ... de zegeltjes!

Geplaatst 1 apr. 2019 04:51 door Freinetschool TriangelEen tijdje geleden deden we een oproep om de zegeltjes van Dreamland te verzamelen. Wij hebben deze geruild voor een paar mooie ballen en mooie schopjes!
Bedankt aan iedereen die zijn/haar zegeltje heeft bijgedragen!!!

Dag van de actieve burger

Geplaatst 29 mrt. 2019 06:44 door Freinetschool Triangel   [ 29 mrt. 2019 07:20 bijgewerkt ]

Onder het moto ‘Triangel brengt de zon in de buurt’ zullen onze kinderen op woensdag 3 april ’19 tweehonderd bloempotjes met zelf geplante zonnebloempitten uitdelen aan de buren.

Daarmee willen we onze buren letterlijk in de bloemetjes zetten. Hoe men het ook draait of keert, wonen in de buurt van een school brengt altijd wat extra drukte met zich mee. Onze kinderen willen de buren hiervoor compenseren met een zonnebloem plantje!

Momenteel zijn de Triangelklassen bloempotjes aan het maken van oude kranten. De komende dagen wordt er teelaarde in de potjes gedaan en de zonnebloempitten gepland. De potjes kunnen onmiddellijk in de grond gestopt worden want het krantenpapier vergaat op korte termijn. Elk plantenpotje wordt versierd met een vlagje dat bovendien door de Triangelaars voorzien wordt van een mooie tekening. Zo krijgen onze buren niet enkel een plantje maar ook een minikunstwerkje van de Triangelkinderen!

Beste buren geniet van de zonnebloemen en de kunstwerkjes!


Het GO! roept woensdag 3 april uit tot Dag van de Actieve Burger. 10.000 leerlingen van 85 scholen nemen deel. Daarmee zetten zij de brede waaier aan acties en activiteiten in de kijker waarmee het GO! dag in dag uit werkt aan actief burgerschap.

Derde dag van de échange van de Monstertjes en de Duiveltjes.

Geplaatst 25 mrt. 2019 03:18 door Freinetschool Triangel


Alle goeie dingen bestaan uit drie :  vrijdag, onze laatste dag in de Ardennen!

Workshops op het programma!
 Vier groepen, uiteraard mixed Vlaams-Waals, vliegen er enthousiast in.  Vlotjes van ’t een in ’t ander atelier. Bij de sporten hockey en foot verloopt alles heel sportief. Iris, de juf Nederlands, brengt leuke, afwisselende taalspelletjes. In de klas van Hervé wordt er intensief getekend. Het mooie weer zorgt mede voor een goede, gezellige werksfeer.

Na de traditionele groepsfoto worden broodjes met tomaat, kaas, hesp, mayo en ketchup opgediend. Mmmm, lekker! De klok tikt ongenadig verder! Dan zijn daar weer die Waalse mama’s. Valiezen én kinderen worden ingeladen. Au revoir mes ami(e)s, op 8, 9 en 10 mei verwachten we jullie in Booischot!  Dany en Hervé wuiven ons, in naam van de hele Ardennen, uit.

Onze trein loopt onderweg een uurtje vertraging op, dat nemen we er dan nog maar even bij. Op het perron in Booischot vinden we gelukkige ouders én kinderen.  Een mooie, geslaagde editie van onze échange is voorbij!
Als ze mij missen: wij zijn gaan vissen. 
Tweede dag van de échange van de Monstertjes en de Duiveltjes.

Geplaatst 21 mrt. 2019 12:54 door Freinetschool Triangel

Vandaag reden we met 2 bussen van de TEC naar Mirwart, avec son domaine provincial. Hej, merkt Esse op, onze gids Gilles spreekt Nederlands ‘zonder een accent’. Gilles woont al zijn leven lang in Mirwart, zijn ouders komen uit het Gentse en hebben er al 30 jaar een restaurant. Evident dat hij goed Frans én Nederlands spreekt. 


Op het provinciaal domein is Gilles zowat alles : boswachter, forelkweker, natuurgids, bewaker, klusjesman, conciërge… Haarfijn legt hij ons uit hoe je de eitjes van de forel uit de vrouwtjesvis perst, hoe je de zaadjes van de mannetjes ‘oogst’ en last but not least, hoe je die twee bij elkaar brengt, met heel veel kleine forelletjes als gevolg. Een zeer secuur werkje dat met zeer veel geduld én handenarbeid dient uitgevoerd te worden. We krijgen de hele viskwekerinstallatie te zien. Het is geen eenvoudige klus, die met de jaren moeilijker uit te voeren is. Zelfs in de Ardennen is er luchtvervuiling die de hevig kronkelende riviertjes aantast. Onder andere de klimaatopwarming, weet je wel…

Na het bezoek aan de forelkwekerij maken we een tripje langs de vijvers: we voeren de vissen, we weten nu dat aalscholvers en reigers ook wel een forelletje lusten, dat stropers ’s nachts de vissen proberen af te vangen van de kweekvijvers. De Amerikanen brachten in de tweede wereldoorlog een kreeftensoort mee. Deze Amerikaanse kreeften krijgen schimmels waardoor de Europese rivierkreeft aangetast en ernstig bedreigd wordt. Invasieve soorten noemt men dat.

In het provinciaal domein wordt heel wat gedaan om natuur én natuurliefhebbers aan hun trekken te laten komen: wandelpaden worden aangelegd, infopanelen geplaatst, vennetjes aangelegd. Kikkers, padden, salamanders en zelfs slangen kunnen er maar goed mee zijn. Op de top van de heuvel staat het mooie kasteel van Mirwart in de steigers. Het wordt momenteel gerestaureerd.

Etenstijd en pootje baden in een afvoerbeekje dat loopt naar het wondermooie riviertje La Lomme. Brrr, nog koud dat water!


Na de picknick stappen we met de hele groep naar een middeleeuwse hoogoven. Gilles en Florence geven uitleg op de mooi voorgestelde site, een geschiedenisles ten velde, beter kan niet. De kinderen zijn heel geboeid en leren hoe ons voorvaders ijzer haalden uit de aanwezige stenen.
Op de terugweg ging het over monniken die het hout lang geleden wonnen, over bevers die datzelfde hout kapot knagen en gebruiken voor dammen en als voedsel.
Weer een heel leerrijk verhaal!

Om 15 u kwamen de bussen, pikten ons op en langs slingerende wegen weer naar Anloy en Ochamps. Wafeltje, chocomelkske, pimpom-malade zingen en hup, naar de families.
A demain!

Met dank aan de weerman: helder blauwe lucht, 18 graden op de thermometer. Het is wat té goed voor de tijd van het jaar, maar we hebben er toch maar van genoten.

ÉCHANGE !!! 3de graad op uitwisseling naar Ochamps.

Geplaatst 21 mrt. 2019 07:05 door Freinetschool Triangel   [ 21 mrt. 2019 07:09 bijgewerkt ]

Ochamps bij volle maan.

Voor de achttiende keer (!) beginnen we er aan : onze jaarlijkse échange met de kinderen van Anloy en Ochamps. De weerman heeft rekening gehouden met ons want hij voorspelt droog weer en niet eens zo koud! En hij heeft woord gehouden! Om 8:20u stipt staan Duiveltjes en Monstertjes op het perron in Booischot station. Nee, niet naar een of andere manifestatie van de gele hesjes! Kwestie van veiligheid. Zo zien we mekaar van heel ver.  Er moest toch eens iemand de weg kwijt zijn.

Onze treinreis naar Libramont verloopt voorspoedig: Booischot-Leuven-Ottignies-Libramont, alles keurig op tijd, genoeg plaats in de trein, rustige sfeer. De Triangelaars kleuren, fotograferen, lezen, uno-en, wolven van wakkerdammen, we weten wat te doen, we houden ons zinvol bezig. Benny heeft een leuk gesprekje met een tachtigjarige gepensioneerde van de Spoorwegen over hoe het vroeger was. Hij vindt onze uitwisseling een mooi initiatief. Brechje speelt een leuk spelletje met de kinderen.

Uitgestrekt veenlandschap in Ochamps 

Het landschap, de natuur, het gevoel… veel verandert. Het volgestouwde Vlaanderen maakt plaats voor een landschap met afwisselend bossen, weiden, velden en in natuursteen opgetrokken dorpen. Je zou voor minder deelnemen aan onze uitwisseling. ‘La prochaine arrêt est Libramont’. De Waalse mama’s wachten ons op en brengen ons naar Ochamps.

Verbroedering en verzustering met onze correspondenten! Dat verloopt vlotjes. Merel en Fran zeggen een dankwoordje in het Frans. We krijgen een wervelende show vol dans, theater, zang. Onze Waalse ami(e)s geven het beste van zichzelf! Gemeend applaus na iedere act! 

Truus en Patrick vervoegen de groep. Ook zij zien dat onze échange goed loopt. Lillian, Esse en Dylan delen de zelfgemaakte koekjes uit (gisteren gemaakt samen met Mylo en Anja).  Lekker!

En dan een belangrijk scharniermoment: naar de gezinnen! Ieder vindt een correspondent, ieder vindt een plekje, ieder vindt een bedje! Iedereen blij : à demain!

In de late namiddag wandelen we met de leerkrachten in Les Troufferies, een schitterend natuurgebied niet ver van Ochamps. Ook Wannes, Willy en Wannes zijn met hun gastgezin op wandel. Gezellig zeg! Even later zien we ze vissen aan de Lesse en plots… hebben ze een reuzeforel aan de haak. Enthousiasme troef! Quelle expérience!

Quel jour!

Vissen in de Lesse, die ontspringt in Ochamps en daar amper 2 meter breed is.
Terugkomst uit de gastgezinnen op donderdagmorgen. Iedereen enthousiast!

VACATURE Voltijdse Freinetleerkracht (M/V) Lagere School

Geplaatst 18 mrt. 2019 03:55 door Freinetschool Triangel   [ 18 mrt. 2019 04:00 bijgewerkt ]


VACATURE

Voltijdse Freinetleerkracht (M/V) Lagere School

 

GO! FREINETSCHOOL TRIANGEL

KLEINE STEENWEG 33

2221 BOOISCHOT

     

Functieomschrijving

Freinetleerkracht (M/V) voor 24/24 u per week waarvan 12/24 u per week als klasleerkracht in een 3de graadsklas en 12/24 u per week in een ondersteunende zorgopdracht in de lagere school.

 

Zeer gemotiveerde onderwijzer(es) lagere school met kennis van en interesse in het Freinetonderwijs. De uren worden gepresteerd in de lagere school. Bereid zijn om zich te engageren in de Freinetpedagogie en deel willen uit maken van een dynamisch freinetteam met de daarbij horende extra inzet en motivatie!

 

De uren als klasleerkracht worden gepresteerd in een duobaan met een ervaren Freinetklasleerkracht. De uren als ondersteunende zorgleerkracht worden gepresteerd in de 3de graad (5de en 6de leerjaar) en in de 1ste graad (1ste en 2de leerjaar).

 

Profiel

Professionele bachelor lager onderwijs. Interesse en minimale kennis van het Freinetonderwijs is noodzakelijk. Bereid zijn om deze kennis uit te breiden d.m.v. overleg met collega's, nascholing en door het doornemen van documentatie over de Freinetpedagogie is eveneens een vereiste.

Leerkracht basisonderwijs (bekwaamheidsbewijs vereist) met de daarbijhorende jobgerelateerde competenties.

 

Aanbod

Een voltijdse betrekking in een creatieve en uitdagende Freinetschool. Er is een kans dat de opdracht wordt verlengd tot einde schooljaar. Volgend schooljaar zal er vermoedelijk ook een vacature zijn in de lagere school.

 

Plaats tewerkstelling

GO! FREINETSCHOOL TRIANGEL

KLEINE STEENWEG 33 2221 BOOISCHOT

 

Vereiste studies

Prof. bach. Onderwijs: Lager onderwijs

 

Werkervaring

Beperkte ervaring

 

Talenkennis

Nederlands (zeer goed)

Frans (goed)

 

Contract

Tijdelijke job. Contract van bepaalde duur - van 23 april 2019 tot 14 juni 2019. Voltijds

 

Waar en hoe solliciteren?

Via e-mail: info@freinetschool-triangel.be of per brief

Solliciteren met CV. Motivatiebrief toevoegen.

Sollicitaties tot en met 28 maart 2019

Op basis van de gemotiveerde sollicitatiebrieven (waarom solliciteer ik in Freinetschool Triangel?) en de CV's, wordt een selectie gemaakt. De geselecteerde sollicitanten worden uitgenodigd voor een gesprek. Uitgebreide motivatiebrief toevoegen is noodzakelijk!!!!

 

Contact:

Coordinator/directeur Patrick Leunens

GO! FREINETSCHOOL TRIANGEL

KLEINE STEENWEG 33, 2221 BOOISCHOT

015/22 16 30 – 0486/49 39 78

patrick@freinetschool-triangel.beKLIK HIER om naar de website van de VDAB te gaan

1-10 of 553