Nieuws‎ > ‎

Banaantjesnieuws: Heb jij ook een regenboog gezien?

Geplaatst 27 sep. 2018 22:38 door Patrick Leunens

‘Heb jij ook een regenboog gezien?’ Dat was het eerste wat we te horen kregen tijdens onze praatronde op maandag. Annelore en enkele andere kinderen hadden er onderweg naar school één gespot. ‘Met super veel kleuren!’, vertelden ze. Maar vanwaar komt die regenboog eigenlijk? Dat vroegen we ons af. ‘Misschien wordt die door iemand in de lucht geschilderd’, dachten we. ‘Maar nee! Het is de zon die voor een regenboog zorgt!’, zeiden de anderen. We wisten het dus nog niet goed. Daarom gingen we samen naar het documentatiecentrum op school. We zochten naar boeken met een wolk en een zon erop, want dat zijn de boeken met allerlei weetjes over het weer. Er stonden wel heel erg veel boeken. We moesten dus goed kijken. We namen er enkelen mee en dan gingen we in kleine groepjes aan de slag. Samen met Lana zochten we naar regenbogen. In elk boek stond er wel eentje! Zo kwamen we het antwoord op onze vraag wel heel snel te weten: een regenboog ontstaat wanneer de zon schijnt én het regent. ‘En we hebben ook geluk nodig’, zei Ot.

Hoopvol keken we nog eens samen naar buiten, maar voorlopig was er nog geen regenboog te zien. ‘Dan maar zelf enkele regenbogen maken!’, dachten we. Een regenboog heeft verschillende kleuren, van buiten naar binnen: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dit konden we zien aan onze houten regenboog in de klas. We namen een spons en schilderden hier deze kleuren op. Dan moesten we een grote beweging maken en verscheen er een prachtige regenboog op ons blad. Ondertussen hadden Sumaya en Soha het idee gekregen om met de schuifparels een regenboog te maken. En Marie? Zij kreeg het idee om met gekleurde staafjes regenbogen te maken. Divano, Mira en Tuur maakten er zelfs met de plasticine.Op dinsdag keken we opnieuw hoopvol naar buiten, maar alweer geen geluk. ‘Kunnen we nu echt geen regenboog zien?’, klonk het teleurgesteld.
Het was bewolkt én er hing geen regendruppeltje in de lucht. Jammer...
Maar in één van de boeken uit het documentatiecentrum stond gelukkig wel een trucje, want met een plantenspuit en bellenblaas kun je ook zelf regenbogen maken. We gingen meteen aan de slag en trokken in de namiddag naar buiten. We moesten met onze rug naar de zon gaan staan en dan waterdruppels in de lucht spuiten. ‘Daar! Ik heb de regenboog gezien!’, zei Tobin. Ook in onze bellen van de bellenblaas zagen we plotseling de kleuren van de regenboog. Dat vonden we wel heel speciaal. Al hoopten we wel nog steeds op een échte regenboog.

Op woensdag gingen we voor de eerste keer zwemmen. Dat vonden we spannend, maar vooral heel leuk! We kijken al uit naar de volgende keer.


Donderdag was het al onze laatste dag van deze schoolweek. Op dinsdag kreeg Mera het idee om met krijt en zout de kleuren van de regenboog te maken. Hier gingen enkelen op deze dag mee verder. Ieder maakte een potje met een kleur. De oudsten hielpen de anderen, want deze techniek was nog wat moeilijk. Na wat raspen hadden we al heel wat gekleurd zout verzameld. Met scheerschuim en verf maakten we ook nog enkele regenbogen op muziek. Het rook wat gek in de klas, maar we vonden het wel heel fijn om te doen.

 

Volgende week maandag genieten we van een extra dagje thuis en op dinsdag zie ik jullie graag op de deelgroep van 20u00 tot 22u00.

Comments