Nieuws‎ > ‎

BEDANKT TRIANGEL!!!

Geplaatst 27 apr. 2019 08:09 door Freinetschool Triangel


Dag iedereen,

Op woensdag 1 mei 2019 ga ik met pensioen. Dinsdag 30 april om 14u40 neem ik afscheid van de Triangelkinderen en trakteer ik iedereen met een ijsje. De aanwezige ouders, grootouders of familieleden die de kinderen komen halen worden eveneens getrakteerd. Ook andere vrienden, buren, kennissen zijn welkom. Er is vanille- en aardbeienijs en voor wie allergisch is aan koemelk is er citroen sorbetijs. Af te halen aan ‘Het Ijsbrommerke’ op de speelplaats!

Van bij de opstart van Triangel in 1995 ben ik bij de school betrokken. Als ouder van een Triangelkind en als man van Truus, een van de stuwende krachten achter de oprichting van deze Freinetschool, heb ik mijn steentje bijgedragen van in het prille begin. Later ben ik toegetreden tot de schoolraad, het lokale schoolbestuur. Op 1 februari 2001 ben ik coördinator geworden, directeur en eindverantwoordelijke.

Ik heb de school zien groeien van 60 naar 200 kinderen. De gebouwen en het domein zien evolueren, verouderen en de nieuwbouw zien opbouwen en in gebruik nemen. En vandaag, bij het afscheid nemen, overheersen vooral dankbaarheid en fierheid.

Dankbaarheid omdat ik de kans heb gekregen in Freinetschool Triangel mijn sociaal engagement en maatschappijvisie in de praktijk te brengen. Dankbaar om honderden gelukkige kinderen te zien passeren en te leren om zelfstandig de rest van hun leven in handen te nemen en in goede banen te leiden. Bedankt aan iedereen die in de loop der jaren appreciatie heeft getoond voor mijn werk: een schouderklopje, een simpele vraag ‘Gaat het?’,  een glimlach of een handdruk doen heel veel deugd. Bedankt ook aan de velen die dikwijls meer dan een steentje hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en evolutie van Freinetschool Triangel. En niet te vergeten: bedankt Truus! Als echtgenote ben je steeds een steun geweest maar ook als Freinetexpert. Je kennis van de Freinetpedagogie en de toepassing ervan in de dagelijkse klas- en schoolpraktijk zijn onmisbaar geweest om van Triangel de Freinetschool te maken die ze vandaag is.

Fierheid omdat Freinetschool Triangel steeds voluit voor de Freinetpedagogie is gegaan. Met het natuurlijk leren en het coöperatief werk steeds op het voorplan. Met de vrije expressie en het tastenderwijs ondervinden als basispijlers van de klas- en schoolpraktijk. Triangel is ook een school voor alle kinderen! ‘Une école pour tous’ zoals Celestin Freinet het zelf wou!

Met een team allen dezelfde weg uitgaan is niet eenvoudig en conflicten zijn soms onvermijdelijk. Maar ook op die momenten is de Freinetvisie steeds mijn leidraad geweest. Een duidelijk pedagogische visie die geleid heeft naar mooie verslagen die de verschillende doorlichtingen van de onderwijsinspectie hebben opgeleverd. Ik ben fier dat ik voor het ontwikkelen en realiseren van deze Freinetvisie steeds de nodige steun heb gekregen: binnen het team, de Triangelkinderen, de Triangelouders, de inrichtende macht Scholengroep 5, het GO!, de Pedagogische Begeleidingsdienst, de Freinetbeweging in Vlaanderen en ver daarbuiten.

Maar het is ook niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Vooral op momenten dat men de man speelde i.p.v. de bal. Dat heeft wel een aantal krassen op mijn ‘Freinethart’ nagelaten. Maar net op deze momenten was het belangrijk dat ik kon terugvallen op mijn netwerken binnen en buiten de Freinetbeweging om dan toch telkens, in eer en geweten, de best mogelijke beslissing te nemen voor Triangel.

Op 1 mei start een volgende fase in mijn leven. Ik heb het geluk gehad dat mijn werk in Triangel en voor de Freinetpedagogie niet alleen een zeer interessante afwisselende job was, maar ook mijn hobby, mijn passie en een groot deel van mijn familieleven. Nu eerst even afkicken van 18 jaar lang, 7 dagen op 7, 24 uur per dag verantwoordelijk te zijn voor Triangel, de kinderen, het team.  Daarna zal ik me samen met Truus blijven inzetten om onze ervaring en deskundigheid van en in de Freinetpedagogie ter beschikking te stellen van al wie daar behoefte aan heeft. Maar wees gerust, ik ga zeker van mijn pensioen meer dan genieten! Nu er voor het eerst kan gereisd worden buiten de schoolvakanties gaan we daar zeker gebruik van maken. Plannen genoeg!

Het is mijn grootste wens om Freinetschool Triangel verder te zien evolueren in de Freinetpedagogie. Verder ontwikkelen van een school met verschillende Freinetklassen naar een hechte en echte coöperatieve Freinetschool is een uitdaging waar Triangel voor staat.

Ik wens iedereen, de kinderen, ouders, team en alle andere betrokkenen hierin veel succes!

Maak er verder iets mooi van!

 

Een dankbare en fiere bijna ex-coördinator.


Patrick Leunens

Contact vanaf 1 mei 2019:

Grote Baan 107

2235 Hulshout

patrickleunens@hotmail.com 

0486/49 39 78 – 015/22 16 64

Comments