Nieuws‎ > ‎

‘Bonjour, enchanté de faire connaissance!’

Geplaatst 3 mei 2018 12:23 door Freinetschool Triangel   [ 3 mei 2018 23:41 bijgewerkt ]
Woensdag 2 mei 2018

De trein vertrekt met 11 minuten vertraging, maar dat kan ons niet deren, in Leuven zullen we tijd genoeg hebben om over te stappen.

Duiveltjes en Monstertjes reizen af naar Anloy en Ochamps.  Daar, diep in de Ardennen, hartje provincie Luxemburg, wonen nos correspondants. Is het al voor de zestiende keer?  Benny is de tel kwijt maar het moet iets in die zin zijn. Zo lang corresponderen we al met L’école communale d’Anloy en Ochamps. Telkens ook een uitwisseling erbij. Kom je nu een ex-Duiveltje of –Monstertje tegen, ze weten er nog alles van, een ervaring die ze niet snel zullen vergeten!

Op de trein lukt het wel. Drie uur stil zitten is niet niks, speelkaarten en strips worden bovengehaald, enkelen kletsen er op los, een gezellige babbel hoort er bij, de sfeer is opperbest. Het landschap verandert: meer groen, meer boerderijen, meer bossen, meer vergezichten… Esse ziet een haas, een buizerd zit op een paaltje,…

In Libramont staan de correspondentie-ouders ons op te wachten. ‘Bonjour, enchanté, enchanté de faire connaissance!’.  Op naar de school in Ochamps. Onze bokes smaken ! Na wat ravotten op de naar Triangelnormen kleine speelplaats, krijgen we les spectacles : danses, théâtre, magie,…
Een deugddoende wandeling door glooiende weilanden brengt ons naar een herdenkingsplaats van de eerste wereldoorlog. Madame Any, 81 jaar oud, oud- leerkrachte uit Ochamps, vertelt over de slag bij Ochamps tijdens de eerste wereldoorlog.  480 soldaten, Fransen en Duitsers, lieten er het leven. Gruwelijke strijd…
We gooien de spieren nog eens los in een spelletje Stratego in het bos. Na een wafeltje stappen we dapper weer naar school.  Daar staan onze ouders ons al op te wachten.  Op naar de gezinnen, nu begint het pas echt… A demain matin!

 


Donderdag 3 mei 2018

Ziezo, we beginnen er weer aan.  Een beetje grijs vanmorgen, maar de zon is besteld en beloofd. En ’s middags eten we buiten in een heerlijk zonnetje!
Sportdag vandaag. Groepjes verdelen en aan de slag : escalade, pullball, unioc, badminton, slackline en baseball. Samen sporten is altijd leuk én gezond. Izara en Willy spelen voor de eerste keer een robbertje badminton tegen elkaar! Celeste vindt het toch wel spannend op de klimmuur.  Kylie, Nyshan en Nadjilaou klauteren gezwind tot boven, het lijkt of ze nooit iets anders gedaan hebben. Hoe hoog je geraakt is echter niet belangrijk, iedereen doet zijn uiterste best, deelnemen is ook hier veel belangrijker dan winnen.
Ondertussen sijpelen de verhalen over het gezinsleven in Wallonië binnen. Tout va bien, tout le monde content!

Na het sporten met de bus weer naar school, bonjour maman, bonjour papa!
Enkelen vertrekken met hun correspondent te voet, zij kennen blijkbaar de weg al op hun duimpje. Salut!

Comments