Nieuws‎ > ‎

ÉCHANGE !!! 3de graad op uitwisseling naar Ochamps.

Geplaatst 21 mrt. 2019 07:05 door Freinetschool Triangel   [ 21 mrt. 2019 07:09 bijgewerkt ]
Ochamps bij volle maan.

Voor de achttiende keer (!) beginnen we er aan : onze jaarlijkse échange met de kinderen van Anloy en Ochamps. De weerman heeft rekening gehouden met ons want hij voorspelt droog weer en niet eens zo koud! En hij heeft woord gehouden! Om 8:20u stipt staan Duiveltjes en Monstertjes op het perron in Booischot station. Nee, niet naar een of andere manifestatie van de gele hesjes! Kwestie van veiligheid. Zo zien we mekaar van heel ver.  Er moest toch eens iemand de weg kwijt zijn.

Onze treinreis naar Libramont verloopt voorspoedig: Booischot-Leuven-Ottignies-Libramont, alles keurig op tijd, genoeg plaats in de trein, rustige sfeer. De Triangelaars kleuren, fotograferen, lezen, uno-en, wolven van wakkerdammen, we weten wat te doen, we houden ons zinvol bezig. Benny heeft een leuk gesprekje met een tachtigjarige gepensioneerde van de Spoorwegen over hoe het vroeger was. Hij vindt onze uitwisseling een mooi initiatief. Brechje speelt een leuk spelletje met de kinderen.

Uitgestrekt veenlandschap in Ochamps 

Het landschap, de natuur, het gevoel… veel verandert. Het volgestouwde Vlaanderen maakt plaats voor een landschap met afwisselend bossen, weiden, velden en in natuursteen opgetrokken dorpen. Je zou voor minder deelnemen aan onze uitwisseling. ‘La prochaine arrêt est Libramont’. De Waalse mama’s wachten ons op en brengen ons naar Ochamps.

Verbroedering en verzustering met onze correspondenten! Dat verloopt vlotjes. Merel en Fran zeggen een dankwoordje in het Frans. We krijgen een wervelende show vol dans, theater, zang. Onze Waalse ami(e)s geven het beste van zichzelf! Gemeend applaus na iedere act! 

Truus en Patrick vervoegen de groep. Ook zij zien dat onze échange goed loopt. Lillian, Esse en Dylan delen de zelfgemaakte koekjes uit (gisteren gemaakt samen met Mylo en Anja).  Lekker!

En dan een belangrijk scharniermoment: naar de gezinnen! Ieder vindt een correspondent, ieder vindt een plekje, ieder vindt een bedje! Iedereen blij : à demain!

In de late namiddag wandelen we met de leerkrachten in Les Troufferies, een schitterend natuurgebied niet ver van Ochamps. Ook Wannes, Willy en Wannes zijn met hun gastgezin op wandel. Gezellig zeg! Even later zien we ze vissen aan de Lesse en plots… hebben ze een reuzeforel aan de haak. Enthousiasme troef! Quelle expérience!

Quel jour!

Vissen in de Lesse, die ontspringt in Ochamps en daar amper 2 meter breed is.
Terugkomst uit de gastgezinnen op donderdagmorgen. Iedereen enthousiast!

Comments