Nieuws‎ > ‎

Een grote witte tent!

Geplaatst 1 jun. 2017 07:22 door Freinetschool Triangel   [ 1 jun. 2017 07:26 bijgewerkt ]
Deze morgen stond er plots een grote witte tent op de speelplaats. De kinderen denken dat dit voor de opendeurdag is. En dat klopt. Maar wat gaat er in de tent gebeuren? Op deze vraag is er nog geen antwoord gekomen. Wie denkt  het antwoord te weten kan dit per email bezorgen: info@freinetschool-triangel.be 

Onder diegenen die ons het juiste antwoord bezorgen voor zaterdagmiddag 12u verloten we een exemplaar van het Freinetboek 'Pedagogie van het werk'. 

Pedagogie van het werk
Pedagogie van het werk is de vertaling van l’Education du Travail Célestin Freinet. Het is een boek met een romanachtige vorm. In een Zuidfrans dorpje raakt het onderwijzersechtpaar Long in gesprek met de wijze boer Mathieu: een ontmoeting maar ook een botsing tussen twee culturen, twee denkwijzen, twee opvattingen over wetenschap en vooruitgang, over leven en leren, over leren en onderwijzen. 

De beide onderwijsmensen zweren aanvankelijk bij opvattingen die ook vandaag nog opgeld doen: verkorte leerwegen, streng methodisch werken, geheugentraining, toetsbare kennis (meten is weten), gekunstelde motivatie-trucjes zoals verleuking door spelletjes. 

Mathieu stelt daar zijn gezond-verstand-filosofie tegenover: de menselijke natuur laat zich niet dwingen door abstracte leerwegen. Echt leren, grondige en beklijvende kennis verwerven is een kwestie van ervaren, is een zaak van hoofd, hart en handen. Die vinden elkaar in echt, zinvol werk. Mensen hebben altijd geleerd door te doen, door te werken, door te creëren. Waarom dan niet op school? 

Comments