Nieuws‎ > ‎

Banaantjesnieuws: Kijk! Een patroon!

Geplaatst 21 sep. 2018 07:32 door Patrick Leunens   [ 21 sep. 2018 07:36 bijgewerkt ]

Groen, blauw, groen, blauw… Op maandag maakte Annelore, samen met Marie en Klara, een lange ketting met parels. Een bijzonder mooie ketting met twee verschillende kleuren. Maar hoe heet dat nu ook alweer? Wanneer we steeds hetzelfde laten terugkeren? Mera wist het! Een patroon! We zochten en vonden nog andere patronen in de klas. Het tafellaken van de knutseltafel: roze, grijs, groen. En Marie? Zij timmerde een patroon van rode en groene staafjes. We waagden ons zelfs aan een patroon van rood, groen, blauw, paars en geel, maar dat vonden we toch nog wat moeilijk. 

Dinsdag trokken we naar de winkel, op zoek naar onze ingrediënten voor een lekkere appelcake. De oudsten hadden een boodschappenlijst gemaakt. Trots toonden ze hun lijstje aan de anderen van de klas en konden we vertrekken. Lana ging mee en we verdeelden de klas in twee groepen. De ene ging op zoek naar rozijnen, een citroen en eieren. De andere ging op zoek naar kaneelpoeder, boter, bloem en agavesiroop. Al was deze siroop wel goed verstopt. We moesten zelfs hulp vragen aan de mevrouw van de winkel. We gingen naar de kassa en Soha betaalde met een briefje van 20 euro. We kregen wisselgeld terug. In de klas bekeken we de rekening goed. ‘Het ene was duurder dan het andere!’, wisten we hierover te vertellen. Maar wacht eens even… Zijn we de appels nu niet vergeten? Nee, hoor! Wanda bracht er mee van bij haar thuis. Daar groeit een appelboom die heel veel appels laat vallen. Ingrediënten appelcake? Check!


In de namiddag was het dan tijd om de doos te openen die August had meegebracht. ‘We moesten er voorzichtig mee zijn en het zeker niet aanraken’, zei hij. Dat werd spannend. We openden de doos en zagen iets geks... Wat was dit? De meesten hadden dit nog nooit gezien! Het rook ook een beetje vreemd. August vertelde dat het een wespennest was, maar dat er geen wespen meer in woonden, want deze had de brandweer weggejaagd. Hoe hadden ze dit gedaan? ‘Door te schreeuwen!’ of ‘te laten schrikken’, dachten we. Maar zo is het niet gegaan. De brandweer joeg de wespen weg met poeder. En inderdaad, we keken met onze vergrootglazen naar het nest en er lag een dikke laag poeder op.
We waren nu toch wel benieuwd geworden naar hoe de wespen zoiets prachtigs konden maken. We zochten een filmpje op en kwamen te weten dat de wespen op zoek gaan naar kleine stukjes hout, dit fijnkauwen en dus vermengen met speeksel. Dat vonden we wel heel speciaal, want zo bouwen wij geen huizen! Wij gebruiken cement en bouwtuigen, de wespen niet.
 

En… Er gebeurde nog iets spannends op deze dag! Op maandag vertelde Wanda dat ze helemaal alleen kon fietsen. Ze bracht een foto mee en dit moesten we uiteraard met onze eigen ogen zien. De volgende dag stond haar fiets te pronken in de klas. We bekeken deze van dichtbij en zagen een bel, twee wielen, een licht voor - en achteraan, pedalen, een mandje,… Wat een prachtige fiets. Wanda reed een toertje op de speelplaats, gevolgd door een luid applaus van de anderen. Bravo, Wanda!

Tuur bracht op woensdag een bloem mee. Maar omdat deze verdroogd was, konden we niet goed meer zien welke soort bloem het was. We bekeken deze goed en zagen in de knop van de bloem allemaal gaatjes. Er moesten dan wel een soort van pitten hebben ingezeten. ‘Een zonnebloem!’, klonk het meteen in koor. We zochten naar een foto van een zonnebloem en vergeleken deze met de verdroogde bloem. Nu waren we wel zeker. ‘Het was een zonnebloem die gewoon te lang in de zon had gestaan’, vertelde Ot.

Ondertussen maakten we nog een vrije tekst met behulp van ecoline en pandakrijt en bouwden we allemaal samen aan een groot knutselwerk: een huis. Hiervoor bedachten we samen een ‘bouwplan’. We verdeelden de taken zodat iedereen iets kon maken. De ene zette de muren recht, de anderen maakten enkele bomen en zelfs een boot. Ook wat struikgewas, een badkamer en een keuken mochten niet ontbreken. Het werd prachtig! We werken er volgende week nog een beetje aan verder…
 

Vrijdag was het dan zover: baktijd! We deden de ingrediënten voor onze appelcake in een grote kom en mixten het tot een glad beslag. Het deeg kon dan eindelijk de oven in! Mmmm… Wat rook het lekker! De cake was overheerlijk!

Volgende week woensdag gaan we voor de eerste keer zwemmen! Daar kijken we al lang naar uit!

ą
Patrick Leunens,
21 sep. 2018 07:46
Comments