Nieuws‎ > ‎

Michel Barré overleden

Geplaatst 10 sep. 2015 03:29 door Freinetschool Triangel
Vandaag vernamen we het overlijden van Michel Barré. (zie hieronder de email van zijn zoon Vincent)

Michel Barré is geboren in 1928 in Rijsel waar hij werkt als jeugdleider in de misdaadpreventie. Bij Célestin Freinet ontdekt hij als 19-jarige dat probleem-jongeren meer baat hebben bij goed onderwijs. Daar wil hij toe bijdragen. Hij is 22 als Freinet hem vraagt als assistent op zijn school in Vence. Later werkt hij in het Buitengewoon Onderwijs. Na Freinet’s dood bestuurt hij vijftien jaar de Franse Freinetbeweging. Vanaf 1979 is hij ook verantwoordelijk voor de publicaties. In 1985 wordt hij verbonden aan het Nationaal Onderwijsmuseum in Rouen. Daar legt hij de basis voor het archief over Freinet, zijn pedagogie en zijn beweging. Na zijn pensionering besluit Barré om in ‘Célestin Freinet, un éducateur pour notre temps’, bijeen te brengen wat hij van Freinet en in diens beweging heeft geleerd. Dit boek werd vertaald in het Nederlands door Rouke Broersma en in 2006 uitgegeven door de Nederlandse Freinetbeweging onder de titel ‘Célestin Freinet, een pedagoog voor onze tijd’. Dit boek blijft ook vandaag voor alle Freinetwerkers een bron van inspiratie en een leidraad voor onze Freinetvisie!

Bonjour,
J'ai la tristesse de vous annoncer la disparition de mon père Michel BARRÉ le 27 août 2015 au CHU de Rouen après 15 jours d'hospitalisation difficile. Il a été inhumé dans l'intimité familiale à Rouen le 4 septembre dernier.
Sa vie a été consacrée à la pédagogie Freinet et ses pensées n'ont pas cessées jusqu'aux derniers jours. Il se repose enfin et a rejoint ma mère disparue il y a un an.
Afin de préserver son souvenir, son site personnel http://temoignage.barre.pagesperso-orange.fr/
restera actif. Je dois revoir un peu sa conception lorsque j'aurai un peu de temps.
Je vous adresse en son nom ses souvenirs amicaux.
Cordialement

Vincent BARRÉ

Fils de Mr BARRÉ Michel
Comments