Nieuws‎ > ‎

TRIANGEL WINT FEBESTRALPRIJS-OPERATIE PERFORATIE

Geplaatst 18 apr. 2019 04:35 door Freinetschool Triangel


GO! Freinetschool Triangel in Booischot wordt beloond met de FEBESTRALPRIJS-OPERATIE PERFORATIE. De prijs - 100m² waterdoorlatend bestratingsmateriaal - wordt dinsdag 23 april uitgereikt om 15.00 uur op de school, Kleine Steenweg 33 in Booischot. Eerder ontving de school al van Aquafin een geldbedrag van 5.500 euro.

 

FREINETSCHOOL TRIANGEL WINT FEBESTRALPRIJS-OPERATIE PERFORATIE

 

Dinsdag 23 april om 15u overhandigen Raf Pillaert, Product Manager Infrastructure van FEBESTRAL en Peter-Paul Ooms, directeur van Martens Beton, de leverancier van de waterdoorlatende bestrating, hun prijs aan GO! Freinetschool Triangel. De school uit Booischot ontvangt 100m² waterdoorlatende bestratingsmaterialen om gesloten en ondoorlatende verhardingen mee te vervangen.

 
Met Operatie Perforatie zetten Infopunt Publieke Ruimte en rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin het afgelopen jaar iedereen aan om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Aquafin beloonde 11 projecten met een budget om hun plannen uit te voeren en FEBESTRAL, de vereniging waarbinnen de fabrikanten van prefab-betonnen producten voor de bestratingsmarkt zich verenigen, stelt 10 keer 100 m² waterdoorlatende bestratingsmaterialen ter beschikking.

 

Nergens in Europa wordt er zoveel open ruimte per inwoner ingenomen als in Vlaanderen. Daardoor krijgt regenwater nog nauwelijks de kans om in de bodem te dringen, met wateroverlast én bodemverdroging tot gevolg. Opnieuw meer ruimte geven aan water en natuur, dat willen Infopunt Publieke Ruimte (onderdeel van de Voetgangersbeweging) en Aquafin, met de medewerking van FEBESTRAL en Natuurpunt, bereiken met Operatie Perforatie.

 

Aquafinprijs en/of FEBESTRALprijs voor de beste projecten

In totaal werden 87 projecten ingediend om kans te maken om in de prijzen te vallen: een budget van 100.000 euro, te verdelen over meerdere projecten  en/of 100m² waterdoorlatende bestratingsproducten. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van beide organisatoren, FEBESTRAL en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, Natuurpunt, beoordeelde vervolgens de ingediende dossiers. Zo werden 18 projecten gekozen (11 voor de Aquafinprijs en 10 voor de FEBESTRALprijs), waaronder het project van GO! Freinetschool Triangel uit Booischot.

 

Weg met de klinkerwoestijn

GO! Freinetschool Triangel uit Booischot kan rekenen op financiële en materiële steun voor hun project rond de herinrichting van de school. "We willen op drie niveaus werken", zegt directeur Patrick Leunens.  "Eerst is onze oude school ingeruild voor een compactere versie, waarbij de ontharde ruimte wordt ingericht als Triangeltuin. Daarnaast willen we de op het bouwaanvraagplan voorziene verhardingen bij uitvoering direct bijsturen waar mogelijk, zodat we functionele verhardingen enkel daar laten leggen waar het nodig is en bepaalde zones kunnen ingroenen. Tenslotte willen we ook de aangelegde verhardingen in de zone voor de achteruitbouwstrook en langs de fietsenstalling wegnemen of ontpitten.” "De school heeft een voorbeeldfunctie naar alle gezinnen die bij de school betrokken zijn en naar de buurt toe. We moeten anders leren denken en omgaan met de noodzaak aan verhardingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

in ons versteend Vlaanderen. Het gaat om het ontharden van kleine oppervlakten maar zichtbaar vanaf het openbaar domein. Ze bepalen mee de uitstraling van de school en die moet groener, zachter, uitnodigend en respectvoller dan de recent aangelegde klinkerwoestijn. We willen hier een statement maken en een nieuwe generatie kinderen/jongeren vormen die de aarde niet zien als een winstgevende bron van te exploiteren grondstoffen maar eerder als een ecosysteem om zorg voor te dragen", besluit Leunens.

 

 

Voor de journalist:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patrick Leunens, coördinator Freinetschool Triangel, tel: 015 22 16 30

Comments