Nieuws‎ > ‎

Tweede dag van de échange van de Monstertjes en de Duiveltjes.

Geplaatst 21 mrt. 2019 12:54 door Freinetschool Triangel
Vandaag reden we met 2 bussen van de TEC naar Mirwart, avec son domaine provincial. Hej, merkt Esse op, onze gids Gilles spreekt Nederlands ‘zonder een accent’. Gilles woont al zijn leven lang in Mirwart, zijn ouders komen uit het Gentse en hebben er al 30 jaar een restaurant. Evident dat hij goed Frans én Nederlands spreekt. 


Op het provinciaal domein is Gilles zowat alles : boswachter, forelkweker, natuurgids, bewaker, klusjesman, conciërge… Haarfijn legt hij ons uit hoe je de eitjes van de forel uit de vrouwtjesvis perst, hoe je de zaadjes van de mannetjes ‘oogst’ en last but not least, hoe je die twee bij elkaar brengt, met heel veel kleine forelletjes als gevolg. Een zeer secuur werkje dat met zeer veel geduld én handenarbeid dient uitgevoerd te worden. We krijgen de hele viskwekerinstallatie te zien. Het is geen eenvoudige klus, die met de jaren moeilijker uit te voeren is. Zelfs in de Ardennen is er luchtvervuiling die de hevig kronkelende riviertjes aantast. Onder andere de klimaatopwarming, weet je wel…

Na het bezoek aan de forelkwekerij maken we een tripje langs de vijvers: we voeren de vissen, we weten nu dat aalscholvers en reigers ook wel een forelletje lusten, dat stropers ’s nachts de vissen proberen af te vangen van de kweekvijvers. De Amerikanen brachten in de tweede wereldoorlog een kreeftensoort mee. Deze Amerikaanse kreeften krijgen schimmels waardoor de Europese rivierkreeft aangetast en ernstig bedreigd wordt. Invasieve soorten noemt men dat.

In het provinciaal domein wordt heel wat gedaan om natuur én natuurliefhebbers aan hun trekken te laten komen: wandelpaden worden aangelegd, infopanelen geplaatst, vennetjes aangelegd. Kikkers, padden, salamanders en zelfs slangen kunnen er maar goed mee zijn. Op de top van de heuvel staat het mooie kasteel van Mirwart in de steigers. Het wordt momenteel gerestaureerd.

Etenstijd en pootje baden in een afvoerbeekje dat loopt naar het wondermooie riviertje La Lomme. Brrr, nog koud dat water!


Na de picknick stappen we met de hele groep naar een middeleeuwse hoogoven. Gilles en Florence geven uitleg op de mooi voorgestelde site, een geschiedenisles ten velde, beter kan niet. De kinderen zijn heel geboeid en leren hoe ons voorvaders ijzer haalden uit de aanwezige stenen.
Op de terugweg ging het over monniken die het hout lang geleden wonnen, over bevers die datzelfde hout kapot knagen en gebruiken voor dammen en als voedsel.
Weer een heel leerrijk verhaal!

Om 15 u kwamen de bussen, pikten ons op en langs slingerende wegen weer naar Anloy en Ochamps. Wafeltje, chocomelkske, pimpom-malade zingen en hup, naar de families.
A demain!

Met dank aan de weerman: helder blauwe lucht, 18 graden op de thermometer. Het is wat té goed voor de tijd van het jaar, maar we hebben er toch maar van genoten.

Comments