Triangel‎ > ‎

De luizenkriebel!

De luizenkriebel

Met de regelmaat van een klok duiken ze op: de luizen. In een poging om deze vervelende plaag uit de school te houden vragen we aan de ouders om alle kinderen aan een controle te onderwerpen. Indien er op school nog luizen of levende neten worden aangetroffen, bellen we de ouders op en vragen we om de kinderen op te halen en dadelijk te behandelen.

Gelieve dus zelf te controleren en indien nodig te behandelen!

Hoe vind je ze?

Luizenbezoek kondigt zich vaak aan met kriebel en jeuk in de haren. Doch dit is niet altijd het geval en de jeuk kan ook na een tijdje verdwijnen. De beste verklikkers van het luizenbezoek zijn meestal de neten. Ze zijn vaak talrijk. Ze kunnen overal zitten, maar je vindt ze het vaakst op het achterhoofd in de nekstreek, boven en achter de oren, en vooraan op het hoofd.
Luisjes zelf zijn niet zo gemakkelijk te vinden, ze verstoppen zich voor zoekende vingers.
Daarom spoor je ze best op door de nat-kam-methode. Dit is een speciale kamtechniek waarbij je conditioner of balsem gebruikt en nadien de haren zorgvuldig uitkamt met een luizenkam (verkrijgbaar bij de apotheker), haarlok per haarlok. De luizen zijn duidelijk zichtbaar in de witte conditioner. Best spoor je de luizen op in een goed verlichte ruimte. Neem je tijd voor het zoekwerk…onderzoek ook alle andere gezinsleden.

Wat doe je als je luisjes en/ of levende neten vindt?

Eerst even duidelijk stellen: je moet niets doen als je niets vindt. Dat is zelfs sterk af te raden.
Overbodige behandelingen hebben als resultaat dat de producten minder en minder werkzaam worden.  Koop je product bij de apotheker. Hij kan je wegwijs maken in het aanbod van producten en je raad geven voor de correcte toepassing ervan. Producten die je in de gewone handel vindt, zijn dikwijls onvoldoende werkzaam.

Als algemene regel let je op het volgende:
Je blijft op afstand van open vuur, brandende sigaret, zodat de alcohol in het product niet kan ontvlammen. Je past de behandeling toe in een goed verluchte ruimte. De ogen worden beschermd met een geplooide handdoek. De handen na de behandeling wassen.

Kinderen jonger dan 6 maand niet behandelen zonder medisch advies. Het product buiten het bereik van kinderen houden. Elk contact van het product met voedsel of drank vermijden.

Na toepassing van het product blijf je dagelijks grondig kammen met de luizenkam. Als je na 1 week nog luisjes merkt, is een 2de behandeling nodig. Vele producten moeten 2 keer gebruikt worden met een tussentijd van 8 dagen om volledig luizenvrij te zijn. Raadpleeg de bijsluiter. Als er nog gezinsleden luizenbezoek hebben, moeten ze gelijktijdig behandeld worden.

Verwittig de school en alle grote en kleine mensen waar uw kind regelmatig bij is (grootouders, buren, onthaalmoeder, sport - of jeugdvereniging enz.) Bedenk dat je iedereen hiermee een dienst bewijst ! Anders blijven de luisjes verder verhuizen .....en komen ze terug bij je kind.

Na een volledige behandeling zijn alle luizen weg en neten dood. Merk je toch nog levende luizen, dan vraag je best aan je apotheker een ander soort product om de behandeling volledig opnieuw te beginnen.

Dode neten kunnen nog lang in het haar kleven. Naarmate de haren groeien, groeien ze verder van de hoofdhuid weg. Ze gelijken nu op schilfertjes. Kwaad kunnen ze nu niet meer. Toch worden ze best verwijderd door ze uit het haar te plukken, want met kammen alleen lukt dit niet. Een hele klus, maar zo kan je nieuw luizenbezoek gemakkelijker ontdekken.

Meer info ook op de website:  https://www.klasse.be/3517/luizen-uitroeien-in-8-stappen/  

Comments