Triangel‎ > ‎

Geschiedenis van Triangel

Schuchtere stapjes, wat verlegen en vooral onzeker - zo begint elk kind het nieuwe schooljaar. 

Zeker wanneer het de allereerste stapjes zijn die een kind in z'n nieuwe school zet. Een unieke ervaring, die niet zo lang geleden ook ouders en leerkrachten te beurt viel.  Want op 1 september 1995 was in Triangel echt alles nieuw: een nieuwe Freinetschool, nieuwe leerkrachten, nieuwe ouders, nieuwe kinderen. 

Een kleine toevalligheid - het bordje 'TE KOOP' op een leegstaande 'rijkslagere' school - bracht ons niet alleen naar Booischot, het was meteen ook de link naar het Gemeenschapsonderwijs. Want de inderhaast opgerichte vzw hoefde de gebouwen niet eens aan te kopen, we mochten er zo over beschikken. Op één voorwaarde: dat onze nieuwe Freinetschool een ... school van het Gemeenschapsonderwijs zou worden. De allereerste Vlaamse Freinetschool nota bene die onder de ruime (toenmalige) Argo-vleugels terechtkwam!

Dat Triangel een school van het Gemeenschapsonderwijs werd, was uiteindelijk toch niet zo'n toevalligheid. Het was veeleer een experiment: zou het mogelijk zijn om in het officieel onderwijs een 'echte' Freinetschool uit te bouwen? Een handvol ervaren Freinetleerkrachten en -ouders en sympathisanten namen uiteindelijk samen de handschoen op. Zo ontstond Triangel, een gloednieuwe Freinetschool. De keuze voor het Gemeenschapsonderwijs was dus niet zozeer toevallig dan wel heel erg bewust. Bewust omdat het onze school de nodige financiële middelen zou bezorgen, bewust ook omdat we ons onderwijs daardoor voor alle kinderen konden toegankelijk maken. Bewust omdat de droom van velen - Freinetonderwijs voor iedereen! - op die manier heel snel in vervulling kon gaan. Triangel wil immers geen eilandje zijn waar kinderen, ver van de dagelijkse werkelijkheid, hun eigen wereld uitbouwen. Integendeel. Triangel kijkt met ruime blik naar de wijde omgeving.

Nu de school op volle toeren draait en het experiment met het gemeenschapsonderwijs volmondig als geslaagd wordt bestempeld, wordt dat prille begin met een waas van romantiek omgeven. Maar zo romantisch was het helemaal niet! Om die oude en verwaarloosde gebouwen tot frisse, kleurrijke klaslokalen om te toveren, om een heuse schoolstructuur op poten te zetten en om dan nog de nodige leerkrachten en kinderen te vinden hebben de 'oprichters' zich werkelijk uit de naad gewerkt. En dat doen ouders en - vooral - leerkrachten nog steeds. Een Freinetschool vraagt immers inzet en engagement. 'Er wordt gewerkt in Triangel' - de slogan die de startwerkzaamheden begeleidde - doet het dus nog steeds. Maar er wordt met veel plezier gewerkt. Triangel is immers een school die bruist van leven en enthousiasme. En voor de toekomst van onze kinderen is geen inspanning ons te veel!

Welkom in Triangel...
Comments