top of page

Op onderzoek!


Als Lia-Nore toont dat er bloed uit een wondje op haar arm komt, vertelt Ona dat bloed in je lichaam stroomt. Hoe kan dat? Tijd voor een proefje. Met water, rode verf, ballonnetjes en rietjes maken we een pompje, dat het bloed pompt uit een glaasje door een rietje naar een ander glaasje. Niet gemakkelijk, bij sommige kleuters lukt het direct, bij anderen lukt het niet. Maar als het werkt, zijn we blij! Zo pompt ons hart het bloed door ons lichaam. Ali vindt direct een andere pomp terug in onze klas, de zeeppomp!'In de zon zitten alle kleuren van de regenboog' zegt Venne. Tijd

om uit te zoeken of wij die kleuren kunnen vangen. Met wat water, een spiegeltje, een wit papier en flink wat zon, trachten we de regenboog te vinden. Ook best moeilijk! Af en toe zien we een glimp. Prachtig!

In Joas' tuin wordt er een glijbaan gebouwd. We herinneren ons dat we op de speelplaats ook een grote glijbaan willen. Maar dat die veel geld kost. Oja, we kunnen geld verdienen, zoals vorig jaar met de koala's. Toen bakten we cupcakes en verkochten die voor één euro. Lio, die zaadjes bijheeft, oppert het idee om zaadjes te verkopen. Ze wil haar zaadjes graag zaaien. Eerst even uitzoeken wanneer we ze mogen zaaien. Ali stelt voor om auto's te wassen om geld te verdienen. Ideetjes genoeg!


Als Renske de klas binnenkomt, vertelt ze opgewonden dat haar mama hard moest remmen met de auto omdat er een jongen zomaar de straat overliep. Renske is hard geschrokken.

We vertellen aan elkaar hoe je kunt remmen met de auto. Tijd om het eens uit te proberen. Per twee mogen de kleuters in de auto. De anderen zwaaien. Hilde rijdt zachtjes met de auto, en dan hop, de

handrem omhoog. De auto stopt! Spannend en leuk!

Drie slakjes brengt Joas mee naar school. We kunnen ze niet bekijken, want ze blijven in hun huisje zitten. Hoe zorgen we ervoor dat we ze kunnen zien bewegen? Lekker eten geven! We zoeken buiten naar sappige blaadjes. Nadat we aarde en de blaadjes in een bak gedaan hebben met wat extra water, beginnen de slakjes te bewegen. Wat zijn ze slijmerig... Nadat we ze een dagje geobserveerd hebben, laten we ze terug vrij in de natuur. We zingen van het slakje, en worden zelf een trage slak.


Onze neuzen gaan even dicht als Lio een dode veenmol toont. Hij verspreidt een onaangename geur. We onderzoeken hem dan maar buiten. We ontdekken dat hij een pootje mist, en vinden nog meer kleine beestjes in de waterbak.

Een bot dat Ona langs de weg vond, doet ons denken


aan een hondje. Maar welke kleur heeft een bot eigenlijk? We wassen het, en merken dat het een beetje lichter wordt. Van waar komt het? We weten het niet. Daarom sturen we een brief naar alle klassen. Zou iemand het antwoord weten?

Volgende week is het een korte week school. Donderdag is het pedagogische studiedag, en vrijdag hebben we allemaal vrijaf.

Prettig weekend,

Hilde


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page