top of page

Over longen en blazen

Nadat Lio een wespennest mee naar school bracht, gaan we het ontrafelen. Het lijkt wel een enorme puzzel, die proberen we in elkaar te passen. We turen met een loep, en vinden plotsklaps een vleugeltje met een stukje van een lijfje. Prachtig!


Hoe ziet een wesp eruit? We denken na over wat een wesp eet, om hem en haar zo te lokken. Met wat restjes fruit op een schoteltje, op ons klasterras hebben we al snel prijs. We zien een mooi zwart geel lijfje met

veel pootjes. Naast de toiletten ligt een dode mot, of nachtvlinder. Die wordt ook onder de loep gelegd. Wat zijn de vleugeltjes teer en zacht! Wat heeft de mot grote ogen!


Als er verteld wordt over een opa die naar het ziekenhuis moet, herinneren we ons ook een oma die in het ziekenhuis lag. Die had een

longontsteking, vertelt de kleuter in kwestie. Maar wat is dat eigenlijk, een longontsteking? Het heeft iets te maken met ziek zijn en met longen. Wat zijn longen dan? Ona wil alles weten over longen, en de andere kleuters volgen. We gaan voor het eerst naar het documentatiecentrum om boeken te zoeken. Slechts enkele kleuters weten nog waar het D.C. is. Zij tonen de weg aan de anderen. We vinden enkele boeken over onze longen, en maken kennis met meneertje of mevrouwtje Skelet.

Op woensdag gaan we met onze eigen klasbubbel genieten van de grote berg. Wat is het heerlijk, op en af rennen! We graven ook diepe putten in de zandbak, en verdwijnen er helemaal in!

En dan komt het moment waarop we een half jaar hebben gewacht. We mogen eindelijk naar het nieuwe zwembad! Wat genieten we van het spelen in het water. Heerlijk!

De volgende dag staat er ineens een poppenkastje in onze klas. Eindelijk kunnen we zelf poppenkast spelen. We proberen alle popjes uit.

Onze longen worden onderworpen aan enkele proeven. Wat gebeurt er met je adem als je hard rent? Van op

welke afstand kun je een kaarsje uitblazen? We meten hoeveel lucht in onze longen zitten door in een ballon te blazen.

Van onze longen gaat de weg helemaal naar beneden naar de blaas. Iemand vertelt over een blaasontsteking. We ontdekken dat een blaas dient om gevuld te worden met pipi. Gaan we dit ook nog verder onderzoeken?

Buiten voetbalt Ali met Oscar van de Worteltjes op ons grasveld.

Volgende week wordt het extra warm. Zorg voor goede bescherming, dan zorgen wij goed voor jullie kleuters.

We zouden heel graag naar het wandelbos (Averegten) gaan, om een wandeling te maken, en de natuur te ontdekken. Dit willen we doen op dinsdagvoormiddag. We zoeken hiervoor wel nog extra vervoer, en een begeleider. Kun je enkele kleuters meenemen, laat dan iets weten, via mijn mailadres: hildeschout@yahoo.com

Prettig weekend, Hilde

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page